Τσουκαλάς: Τα ΜΑΤ θα καταργηθούν μόλις αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Κουμουνδούρου θέλει πιο δημοκρατική Αστυνομία

Μια πιο δημοκρατική αστυνομία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ο εκδημοκρατισμός της αστυνομίας στην Ευρώπη» που οργάνωσαν το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου και Δημήτρης Τσουκαλάς, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάνια Μπαρσέφσκι και ο συντονιστής του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Μαυρόπουλος.
katrivanou.jpg
«Είναι αναγκαίο και επείγον να υπάρξει μια πιο δημοκρ��τική αστυνομία. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η βούληση αυτό να είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα αντιμετωπίσει ως κυβέρνηση, καθώς αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας» σημείωσε η κα Κατριβάνου.
bouli-dimitris-tsoukalas-syriza.jpg
Ο κ. Τσουκαλάς, από την πλευρά του, ήταν κατηγορηματικός στο ότι «τα ΜΑΤ θα καταργηθούν», σημειώνοντας παράλληλα ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε την πόλη ανοχύρωτη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρχει μονάδα κρίσεων με όλα τα απαραίτητα μέσα, χωρίς όμως χημικά, για να αναλάβει δράση σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν κριτική στον τρόπο λειτουργίας της ΕΛΑΣ σε σχέση με την καταπάτηση δικαιωμάτων των πολιτών (βίαιη και εξευτελιστική συμπεριφορά σε βάρος προσαχθέντων, προληπτικές προσαγωγές κ.λπ.) και την άσκηση υπερβολικής βίας. Επίσης εστίασαν στα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ελλιπή εκπαίδευση των αστυνομικών (ειδικά σε θέματα δικαιωμάτων και ρατσισμού), την κακή νοοτροπία που, όπως είπαν, επικρατεί μέσα στο Σώμα, την έλλειψη αξιοκρατίας, άλλα και την καταπίεση που δέχονται οι αστυνομικοί ως εργαζόμενοι.
mat_60aa464108ccf1c55082e55c094833be.jpg
Μεταξύ των προτάσεων που διατυπώθηκαν από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για τη βελτίωση της λειτουργίας της Αστυνομίας είναι: η κατάργηση των ειδικών μονάδων της ΕΛΑΣ με παράλληλη πρόνοια για μεταφορά του προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες, ο αφοπλισμός των αστυνομικών που εποπτεύουν διαδηλώσεις, η απαγόρευση χρήσης χημικών, η ίδρυση ανεξάρτητης αρχής (στα πρότυπα του Συνηγόρου του Πολίτη) για την αστυνομική αυθαιρεσία, η κατάργηση αρμοδιοτήτων σε θέματα όπως η χορήγηση ασύλου, κλπ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top