Eurogroup: «Ναι» σε προληπτική στήριξη για Ελλάδα αλλά με εποπτεία και συμμετοχή ΔΝΤ

«Τελειώνετε με την αξιολόγηση και ελάτε να συζητήσουμε τους όρους»-Πρώτη ανάρτηση: 6/11/2014 23:50

Για νέα συμφωνία με προληπτική στήριξη της Ελλάδας υπό εποπτεία και με συμμετοχή του ΔΝΤ συζήτησε το Eurogroup στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έστειλε μήνυμα στην Αθήνα να κλείσει την τρέχουσα αξιολόγηση με την τρόικα για να πάρει σειρά η συζήτηση των λεπτομερειών για τη λύσης της «ε��όμενης ημέρας» για την Ελλάδα.

Την πιστωτική γραμμή ECCL προκρίνει το Eurogroup

Tο Εurogroup προκρίνει την επιλογή του «υπάρχοντος εργαλείου του ESM» που ονομάζεται ECCL (enhanced conditionality credit line - πιστωτική γραμμή ενισχυμένης αιρεσιμότητας / όρων) προκρίνει για την εποχή μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι αυτή την γραμμή επιλέγουν οι εταίροι και τώρα συζητάμε τους όρους. Εξήγησε ωστόσο ότι για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο 5ος έλεγχος.

Ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των υπουργών για να παραμείνει και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα και μένει να αποφασιστεί ο τρόπος.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εurogroup η συζήτηση αυτή τη φορά ήταν απλά προκαταρκτική και ο Έλληνας υπουργός οικονομικών παρουσίασε τις αντιπροτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όμως οι ιδέες στο Εurogroup παραμένουν οι ίδιες.

Ο πρόεδρος του Εurogroup είπε πως «παρότι η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει πολλά, υπάρχουν ακόμα περισσότερα που πρέπει να γίνουν για να συμφωνηθεί η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα». Κάλεσε μάλιστα τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν για να βρεθεί «μια συμφωνία».

«Ψάχνουμε λύσεις που θα βοηθήσουν τους πολίτες να αποδεχθούν τις μεταρρυθμίσεις, η τρόικα θα επιστρέψει στη Αθήνα πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ώστε να προετοιμάσουν τις αποφάσεις για την συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου», είπε από την πλευρά του ο επίτροπος Μοσκοβισί.

«Οι Έλληνες έχουν κουραστεί και δεν θέλουν να μας βλέπουν να κάνουμε μικροδιαχείριση, να μην αισθάνονται ότι τους κρατάμε το χέρι» εξήγησε. «Θα επισκεφθώ την Ελλάδα και την Κύπρο πριν από τις 8 Δεκεμβρίου για να υποβοηθήσω να προετοιμαστούν τα στοιχεία μιας συμφωνίας στις 8 Δεκεμβρίου», κατέληξε.

Ο επικεφαλής του Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ακόμα ότι «το ΔΝΤ έχει τους δικούς του κανόνες και το διοικητικό του συμβούλιο είναι αυτό που θα αποφασίσει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να ��εχθεί σε σχέση με την συμμετοχή του στην επόμενη φάση. Εμείς πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ αποτελεί εχέγγυο αξιοπιστίας για ότι κάνουμε για την Ελλάδα».

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα γίνει αν ο έλεγχος δεν κλείσει, ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ απάντησε «το κενό» και ως εκ τούτου επέστησε την προσοχή προς όλες τις πλευρές ότι οφείλουν να κλείσουν τον έλεγχο για να είναι ξεκάθαρη η μετάβαση στη νέα διαρρύθμιση «χωρίς κενά».

Ρέγκλινγκ: Ενθαρρυντικές οι μεταρρυθμίσεις

O Κλάους Ρέγκλιγκ του ESM ανέφερε ότι είναι ενθαρρυντικό πως οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν και η Ελλάδα θα επιστρέψει σύντομα στην ανάπτυξη: «Οι επενδυτές το βλέπουν, μιλάω μαζί τους και εκτιμούν ότι στο μεσοπρόθεσμό επίπεδο οι σημερινές χώρες σε πρόγραμμα θα αποδίδουν καλύτερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης».

Ο επικεφαλής του ESM υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει λαμβάνειν άλλα 1,8 δισ. ως δόση από τον EFSF και άλλα 1,8 δισ. ευρώ από κέρδη κεντρικών τραπεζών «αρκεί να τελειώσει ο έλεγχος της τρόικας με συμφωνία».

Φινλανδοί και Ισπανοί στηρίζουν την ελληνική πρόταση

Την χρήση των υπαρχόντων χρημάτων που υπάρχουν στο ΤΧΣ μετά την ολοκλήρωση των stress tests των ελληνικών τραπεζών, προκρίνει η φιvλανδική πλευρά στο σημερινό eurogroup σε σχέση με την υποβοήθηση της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Ο Φιvλανδός υπουργός οικονομικών Αντι Ρίννε ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανές ιδέες γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα είπε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και πρέπει να την υποβοηθήσουμε να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές - εμείς προτιμούμε την λύση των παλιών χρημάτων».

Παρομοίως τοποθετήθηκε ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας Ντε Γκουίντος, ο οποίος όμως υπενθύμισε μπαίνοντας στο συμβούλιο ότι «υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι». Από την πλευρά του ο επίτροπος επί των οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι σήμερα θα αναζητηθεί μια λύση για την Ελλάδα - και την Κύπρο μεταξύ άλλων.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top