Άγνωστο το μέλλον της Ελλάδας λένε οι Βρυξέλλες

«Η επόμενη μέρα εξαρτάται από το τι θα γίνει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο»

Άγνωστο το μέλλον της Ελλάδας λένε οι Βρυξέλλες

​Την αβεβαιότητά του για το μέλλον της Ελλάδας μετά την έξοδο από το μνημόνιο εξέφρασε ανώτατος αξιωματούχος των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για το τι «μέλλει γενέσθαι» στη χώρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το τέλος του 2014.

Όπως επισημαίνει, η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης, εξαρτάται από μια σειρά παραμέτρων, υπογραμμίζοντας ότι ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος θα είναι καθοριστικοί για την πορεία της χώρας.

Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης στάθηκε στα κρίσιμα στρες τεστς των ελληνικών τραπεζών που θα γίνουν μέσα στον Οκτώβριο, στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2014 και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, αλλά και στο κλίμα που θα επικρατήσει το διάστημα αυτό στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ως τα γεγονότα που θα κρίνουν την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

Ως ενδεικτικό της αβεβαιότητας, ο ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε και στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τονίζοντας ότι μπορεί να διακρατεί ομόλογα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όμως τα ομόλογα αυτά δεν μπορούν να μετατραπούν άμεσα σε μετρητά.

Ερωτηθείς, δε για το κατά πόσο ικανοποιημένες είναι οι Βρυξέλλες από το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 που παρουσίασε την Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ο αξιωματούχος απάντησε ότι τα κλιμάκια της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα εξετάζουν τα στοιχεία του και αν δείχνει έναν υψηλό βαθμό ρεαλισμού και αντανακλά τις πολιτικές προτεραιότητες που ορίζει το Μνημόνιο, τότε και οι Βρυξέλλες θα είναι ικανοποιημένες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top