Βενιζέλος σε Καμμένο για Σκοπιανό: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία

"Να γίνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ή δημοψήφισμα"είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ

​Στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στην Βουλή σε ερώτηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό στον όρο «Μακεδονία» που θα διαφοροποιεί σαφέστατα το κράτος αυτό από ��ην ελληνική Μακεδονία -και βεβαίως θέλουμε ένα τέτοιο όνομα, erga omnes. Δηλαδή ένα όνομα για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή, διμερή και πολυμερή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι «αυτή τη θέση διατυπώνουμε σε όλες τις συναντήσεις μας με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τους γείτονες μας».

Ο κ.Βενιζέλος εξήγησε επίσης πως η θέση αυτή δεν γίνεται αποδεκτή γιατί «η άλλη πλευρά δεν έχει καμία διάθεση καλόπιστης συμμετοχής στο διάλογο, δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και δεν σέβεται και τη μετριοπάθεια και τη δημιουργική και υπεύθυνη θέση της ελληνικής πλευράς».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ξεκαθάρισε πως «η Ελλάδα δεν προβάλλει αντιρρήσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ ε��ειδή είναι ανοιχτό το ζήτημα του ονόματος, για το όνομα, επειδή θέλουμε να επιβάλλουμε την αλλαγή του ονόματος» και πρόσθεσε πως «η επίλυση του διεθνούς ζητήματος σε σχέση με το όνομα είναι θέμα σεβασμού των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και γενικότερα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών».

Καμμένος: Να γίνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ή δημοψήφισμα

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος τόνισε πως το κόμμα του είναι αντίθετο «με οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία», ακολουθώντας την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992, την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την απόφαση των αρχηγών κρατών της ΕΕ της Λισαβόνας».

Ο κ.Καμμένος ζήτησε είτε να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ή να οδηγηθούμε σε δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ζήτησε επίσης να υπάρξει ενημέρωση για το τι ζήτησε η ελληνική πλευρά από τον διαμεσολαβητή κ. Νίμιτς και την καταγγελία της ενδιάμεσης συμφωνίας, η οποία καταπατάται από την πλευρά της ΠΓΔΜ και ως προς τη χρήση των συμβόλων και ως προς τις προκλητικές πολιτικές απέναντι στην Ελλάδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top