Επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ αποφάσισε η κυβέρνηση

Διαψεύδει η Κομισιόν ότι είχε ανάμιξη στο ζήτημα

Την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου, ύστερα από την απόσυρση της Gazprom από τη διεκδίκηση της εταιρείας.

Ο κ. Παπαγεωργίου σε δηλώσεις του -όπως διευκρίνισε ο ίδιος- ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης - δήλωσε άγνοια για τους λόγους που οδήγησαν τη ρωσική Gazprom σε αλλαγή στάσης και μη υποβολή προσφοράς, αν και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μόσχα η ρωσική εταιρία ενδέχεται να διέβλεψε ότι θα ετίθεντο αυστηροί όροι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαγορά της ΔΕΠΑ.

Η Gazprom, όπως ανέφερε, δεν ενημέρωσε την κυβέρνηση για τις αιτίες που την οδήγησαν σε μη κατάθεση προσφοράς. Ιδιαίτερα ευχάριστο γεγονός χαρακτήρισε ο υφυπουργός την προσφορά από την αζερική SOCAR για τον ΔΕΣΦΑ.

Για τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν περί μη επαρκών εγγυήσεων για τα χρέη ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ ο κ. Παπαγεωργίου απάντησε ότι σε όλους τους υποψηφίους είχαν δοθεί τα στοιχεία για τις οφειλές και τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές, αλλά και ότι στην ελεύθερη αγορά υπάρχει και ρίσκο και δεν υπάρχει αγορά με κρατικές εγγυήσεις.

«Το θέμα αυτό έχει κλείσει, συνεπώς ο νέος διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε πολύ καλύτερες συνθήκες» ισχυρίσθηκε ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν θα μειωθεί το τίμημα.

Τέλος, για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, ο υφυπουργός τόνισε ότι ο κ. Σαμαράς είναι ανοιχτός, βλέπει επενδυτές και έκανε σημαντική προσπάθεια προς όλες τις πλευρές.

Από πλευράς Κομισιόν, η εκπρόσωπός της Πια Αρενκίλντε, διέψευσε ότι υπήρξε ανάμιξη του προέδρου της ��υρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και χαρακτήρισε αβάσιμα τα σχετικά δημοσιεύματα.

Η Gazprom σε δική της ανακοίνωση επιβεβαίωσε την απόφασή της να μην υποβάλει προσφορά για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, την οποία απέδωσε στο γεγονός ότι η εταιρεία δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της εταιρείας δεν θα επιδεινωθεί έως τη στιγμή της ολοκλήρωσης της αγοράς της.

Πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ: δεν είναι λόγος η ύπαρξη χρεών από καταναλωτές

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κ. Σταυρίδης, μιλώντας στον Σκάι, υποστήριξε ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προσφορά, αλλά «ύστερα από το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδήλωσε και διαπραγματεύσεις μηνών η εταιρία επέλεξε να μην έρθει».

Δεν δέχθηκε όμως ότι ήταν πρόβλημα η ύπαρξη χρεών στη ΔΕΠΑ από καταναλωτές. «Αυτό θα ήταν λόγος για να μειωθεί το τίμημα όχι να αποσυρθεί η πρόταση» ισχυρίσθηκε, ενώ διευκρίνισε ότι «δεν διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση, διαπραγματεύθηκε το ΤΑΙΠΕΔ».

Ο κ. Σταυρίδης διατύπωσε αιχμές και για καθυστερήσεις από την Κομισιόν, κατά τη διαδικασία έγκρισης, οι οποίες μπορεί να επηρέασαν την απόφαση των Ρώσων. «Δεν μπορείς να περιμένεις ένα χρόνο για έγκριση» ανέφερε.

Δείτε στο βίντεο του SKAI 7 τι δήλωσε ο κ. Σταυρίδης...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top