Τελευταίες πινελιές για το Μνημόνιο της Κύπρου: Μέτρα… αλά Ελλάδα για μισθούς-εισοδήματα

Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Τελευταίες πινελιές για το Μνημόνιο της Κύπρου: Μέτρα… αλά Ελλάδα για μισθούς-εισοδήματα

Ολοκληρώνονται σήμερα, Τρίτη, οι διαπραγματεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα για την οριστικοποίηση του μνημονίου.

Η στρατηγική της Λευκωσίας, ενόψει των σημερινών κρίσιμων διαβουλεύσεων, καθορίστηκε σε πολύωρες συσκέψεις υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη τη Δευτέρα.

Στις διαπραγματεύσεις θα συζητηθούν οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης, στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ενέργειας. Καταβάλλεται επίσης προσπάθεια για διασφάλιση των ταμείων προνοίας.

Την Τετάρτη το κλιμάκιο της τρόικας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα ετοιμάσει έκθεση, η οποία θα συζητηθεί την Πέμπτη στην ομάδα εργασίας του Eurogroup.

Ύφεση-σοκ 9% για την κυπριακή οικονομία – Μέτρα… αλά Ελλάδα σε μισθούς και εισοδήματα

To προσχέδιο του μνημονίου παραδόθηκε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, στα πολιτικά κόμματα για μελέτη.

Οι υπολογισμοί του μνημονίου προβλέπουν φέτος ύφεση-σοκ 9% για την κυπριακή οικονομία και σε αυτή τη βάση έχουν προστεθεί κλιμακωτές μειώσεις μισθών 0,8% έως και 2,5% για τους μισθούς άνω των 4.000 ευρώ. Επιπλέον οι υπάλληλοι του δημοσίου θα καταβάλουν 1,5% των αποδοχών τους για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Από την πλευρά της, η τρόικα φαίνεται να επιμένει στην αξίωσή της για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% μέχρι το 2013, κάτι το οποίο θα συνεπάγεται μία εξοικονόμηση της τάξης των 351 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση πέτυχε ωστόσο να επιμηκύνει την περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής κατά ένα χρόνο, μέχρι το 2017 και επιδιώκει να την επ��κτείνει μέχρι το 2018.

Επίσης, οι πιστωτές επιμένουν στην επιβολή τριών νέων φόρων που αφορούν στην αύξηση του εταιρικού φόρους στο 12,5%, την επιβολή τόκου επί των μερισμάτων ύψους 30% και στην αύξηση του ειδικού τέλους για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από 0,11% στο 0,15%.

Πάντως, με βάση πληροφορίες από κυβερνητική πηγή, η τρόικα δεν θέτει θέμα ελέγχου των ενεργειακών αποθεμάτων της Κύπρου, ούτε και διαχείρισης του τερματικού υγροποίησης του φυσικού αερίου. Στόχος της κύβέρνησης είναι η τρόικα να αποδεχθεί να μην έχει λόγο στα έσοδα που θα προκύπτουν από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, πλην της δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης ότι το 25% των συνολικών εσόδων από το φυσικό αέριο θα διοχετεύονται στα κρατικά ταμεία για καθαρά δημοσιονομικούς σκοπούς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top