Ασφυκτικές διαπραγματεύσεις για το «σχέδιο Β» με την πλάτη στον τοίχο

Σε εξέλιξη σύσκεψη των αρχηγών– Επανέρχεται το κούρεμα στις καταθέσεις

Ασφυκτικές διαπραγματεύσεις για το «σχέδιο Β» με την πλάτη στον τοίχο

Πρώτη ανάρτηση: 21/3/2013 - 07.38

Δραματικές προσπάθειες για να συμφωνηθεί το σχέδιο Β το οποίο θα αποτελέσει την εναλλακτική σε χρεοκοπία που είναι προ των πυλών κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο, την ώρα που όπως όλα δείχνουνη Λαϊκή Τράπεζα θα βάλει οριστ��κά λουκέτο.

Οι Κύπριοι ηγέτες, οι οποίοι συναντώνται αυτή την ώρα υπό τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, φέρονται να έχουν καταλήξει καταρχήν στην (εθελοντική) αξιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας και στην έκδοση ομολόγου το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου που έχει βρεθεί στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το plan B περιλαμβάνει και κούρεμα αλλά σαφώς πιο ηπιότερο,. Ένα σενάριο θέλει κούρεμα από το πρώτο ευρώ, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 3% για ποσά έως 100.000 ευρώ, στο 7% για ποσά από 100.000 έως 500.000 ευρώ και στο 9% για ποσά από 500.000 ευρώ και άνω. Στο τραπέζι, ωστόσο, υπάρχει και σενάριο που εξαιρεί τους καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι επαφές του Κύπριου ΥΠΟΙΚ Μιχάλη Σαρρή στη Ρωσία συνεχίζονται, με τη Μόσχα ωστόσο να ζητά υπέρογκες εγγυήσεις για νέο δάνειο και το ενδεχόμενο αυτό να απομακρύνεται όσο περνούν οι ώρες.

Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς εάν συμφωνηθεί το σχέδιο Β θα παρουσιαστεί στην τρόικα και εν συνεχεία (εάν πάρει το «πράσινο φως») θα παέι για ψήφιση στην κυπριακή Βουλή.

Ήδη, πάντως οι πιέσεις που δέχεται η Κύπρος και οι πολίτες της είναι μεγάλες, τόσο από το γεγονός ότι θα μείνουν κλειστές οι τράπεζές της μέχρι τουλάχιστον την Τρίτη όσο και από το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει στείλει τελεσίγραφο για οριστικές αποφάσεις εντός των επόμενων 24ώρων…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top