Σε εκτροχιασμό οι στόχοι που είχε θέσει η τρόικα για επιτάχυνση των φορολογικών δικών

Τι μέτρα εξετάζουν τώρα και ποιες υποθέσεις μπαίνουν σε προτεραιότητα

Σε εκτροχιασμό οι στόχοι  που είχε θέσει η τρόικα για επιτάχυνση των φορολογικών δικών
Σε εκτροχιασμό, για αντικειμενικούς λόγους, οδηγήθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί από την τρόικα για επιτάχυνση των εκκρεμών φορολογικών δικών , οι οποίοι προέβλεπαν ότι μέχρι τις 31/6/2013 θα είχαν εκδικαστεί όλες οι περίπου 165.000 υποθέσεις ώστε να εισπραχθούν (επιτέλους) έσοδα από το κρατικό ταμείο για υποθέσεις που εκκρεμούν επί σειρά ετών στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Η συνάρτηση αριθμητικών και ημερολογιακών στόχων εγκαταλείπεται οριστικά σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης , μετά από επαφές με κλιμάκιο της τρόικας που βρισκόταν στην Αθήνα. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά αποτελεί ομολογία αδιεξόδου, κυρίως της έμπνευσης των τροϊκανών για τόσο σφιχτές προθεσμίες. Κι αυτό διότι υπήρξαν (και) αντικειμενικές δυσκολίες όπως οι αποχές από τα καθήκοντά τους των δικαστικών λειτουργών από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, κυρίως όμως το γεγονός ότι ήδη είχαν συγκεντρωθεί (επιπλέον) χιλιάδες υποθέσεις εντός του έτους. Δυσκολίες που αναγνωρίστηκαν από την τρόικα.

ΕΝΤΟΣ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΑΝΩ ΤΩΝ 500.000 ΕΥΡΩ

'Εγκυρες πηγές αναφέρουν πώς συμφωνήθηκε ήδη ρητά ότι «βρέξει χιονίσει» οι μεγάλες φορολογικές υποθέσεις, άνω των 500.000 ευρώ θα εκδικάζονται εντός τριμήνου. Πληροφορίες δε αναφέρουν πώς θα υπάρξει αναθεώρηση όλου του νομοθετικού πλαισίου, κοινώς όλων των νόμων, ακόμα και πρόσφατων, που ψηφίστηκαν για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης και αποδείχτηκαν ατελέσφοροι στην πράξη. Ουσιαστικά δηλαδή η τρόικα ζήτησε (στα πρότυπα του πάγιου φορολογικού συστήματος) ένα πάγιο σ��στημα επιτάχυνσης της δικαιοσύνης, το οποίο δεν θα αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει υπουργός Δικαιοσύνης.

Έτσι το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να:

-Επεκτείνει το μέτρο της διαμεσολάβησης (εξωδικαστική επίλυση διαφορών) και στις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όπως και στις αστικές μικροδιαφορές μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ.

-Καθιερώσει τον θεσμό των ενδικοφανών προσφυγών.

Δηλαδή να συγκροτήσει ειδικές επιτροπές, (από συνταξιούχους δικαστές, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που έχουν βγει στη σύνταξη, καθηγητές Πανεπιστημίων, μέλη Δικηγορικών Συλλόγων και Επιμελητηρίων, κ.λπ.) που θα αποφασίζουν ποιες υποθέσεις θα πρέπει να δικάζονται και ποιες να απορρίπτονται.

Επίσης αναμένεται να αναμορφωθεί ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, να εισαχθεί η ηλεκτρονική κατάθεση προσφυγών, δικογραφιών, κ.λπ. και στη Διοικητική Δικαιοσύνη, και να εφαρμοστεί η τηλεδιάσκεψη στις πολιτικές υποθέσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top