«Φύλλο και φτερό» τα οικονομικά των αγροτικών οργανώσεων με εντολή Σαμαρά

Τσαυτάρης: θα δίδεται σε πολύτεκνους αγρότες πλέον η κρατική χρηματοδότηση

«Φύλλο και φτερό» θα κάνουν τα παραστατικά των ταμείων των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, ύστερα από προσωπική εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, όπως ανακοίνωσε ο τελευταίος.
«​Είναι σαφής η εντολή του κ. πρωθυπουργού για έλεγχο των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων σε βάθος χρόνου, από το 1994 μέχρι σήμερα, για να μην υπάρχουν ερωτήματα και σκιές στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος» δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης.
Απαντώντας συγκεκριμένα εγγράφως σε ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ Γιώργου Κασαπίδη, Γιώργου Κοντογιάννη, Κωνσταντίνου Κοντογεώργου (ΝΔ) και των ανεξάρτητων Πάρη Μουτσινά και Νίκου Σταυρογιάννη, σχετικά με τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο των Τριτοβάθμιων Συνεταιριστικών Οργανώσεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δημοσιοποίησε αναλυτικά στοιχεία για τις οικονομικές ενισχύσεις των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, την περίοδο 1994 έως και το 2012, οι οποίες υπολογίστηκαν επί τω�� εσόδων του ΕΛΓΑ από την ειδική ασφαλιστική εισφορά και ανήλθαν συνολικά σε 55.599.231 ευρώ.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ εισέπραξε συνολικά 37.471.011,39 ευρώ, η ΓΕΣΑΣΕ 11.321.002,35 ευρώ και η ΣΥΔΑΣΕ 6.807.218,12 ευρώ.

Ο κ. Τσαυτάρης δημοσιοποίησε επίσης τα ποσά των επιχορηγήσεων που έλαβε η ΠΑΣΕΓΕΣ από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από το 1995 έως και το 2010, τα οποία ανέρχονται στο 1,2 εκατομμύριο ευρώ.

«Βούληση της κυβέρνησης, όπως την εξέφρασε προσωπικά ο πρωθυπουργός, είναι η κατάργηση της παράλογης αυτής χρηματοδότησης εν μέσω οικονομικής κρίσης, στον κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό. Τα χρήματα αυτά θα επιστρέφουν πλέον σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών κ��ι κτηνοτρόφων» ανακοίνωσε επίσης ο υπουργός Αγροτική Ανάπτυξης.
Ο κ. Τσαυτάρης χαρακτήρισε ακόμη επιτακτική την ανάγκη επέκτασης των ελέγχων και στους Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς, που διαχειρίστηκαν μεγάλα κρατικά κονδύλια και εμφανίζουν μεγάλα χρέη, όπως και σε μεμονωμένους αγρότες, για τις κρατικές ενισχύσεις που έλαβαν.

Ζήτησε ακόμη να υπάρξει ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών σε όλες τις βαθμίδες των αγροτικών οργανώσεων, για την οποία έχουν συγκροτηθεί ήδη τρεις επιτροπές. Προειδοποίησε τέλος ότι όπου διαπιστώνεται ότι τα χρήματα δεν αξιοποιούνται σωστά οι υποθέσεις θα παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top