Γιούνκερ: Το Grexit έχει πεθάνει οριστικά

«Μου θύμισαν μίση του παρελθόντος οι δηλώσεις Γερμανών για τους Έλληνες»

Γιούνκερ: Το Grexit έχει πεθάνει οριστικά

«Το Grexit έχει πεθάνει» ξεκαθαρίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μετά από 8 χρόνια προεδρίας στο Eurogroup παρέδωσε σκυτάλη στον Ολλανδό ΥΠΟΙΚ Γιερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Γιούνκερ σε ένα πρώτο απολογισμό της θυελλώδους (όπως εξελίχθηκε) θητείας του πραγματοποίησε πολλές αναφορές στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην εφημερίδα του Λουξεμβούργου «Le Jeudi», ο τέως επικεφαλής του Eurogroup επισημαίνει ότι αν και πολλοί μιλούσαν για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη πριν από έναν χρόνο, ο ίδιος υποστήριξε την «ανάγκη εξεύρεσης λύσης στην ελληνική κρίση». Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει «σήμερα ελάχιστοι μιλούν για έξοδο. Η λέξη “Grexit” έχει εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο, δεν έχει πλέον κανένα λόγο ύπαρξης».

Ο ίδιος, συγκαταλέγει στα επιτεύγματα της θητείας του τη σύσταση των δύο μηχανισμών διάσωσης, του ΕΜΣ και του ΕΤΧΣ, ενώ σχολιάζοντας το ύψος της ανεργίας στην ευρωζώνη παραδέχεται ότι «δεν καταφέραμε να ανατάξουμε την οικονομία και αποτύχαμε να δημιουργήσουμε προσδοκίες στον οικονομικό και των κοινωνικό τομέα».

Όσον αφορά την καλύτερη και τη χειρότερη στιγμή της 8χρονης θητείας του; «Η μόνη καλή στιγμή ήταν το τέλος της συνεδρίασης που μας επέτρεψε να δώσουμε απάντηση στην ελληνική κρίση» τονίζει για το πρώτο. Για τη χειρότερη, στέκεται σε δηλώσεις Γερμανών πολιτικών που πλήγωσαν τον ελληνικό λαό: «Λυπήθηκα πολύ ότνα είδα να αναδύονται μίση του παρελθόντος».

Ο Γιούνκερ δε διστάζει να εξομολογήσει ότι αγάπησε τους Έλληνες, τους Ιρλανδούς και τους Πορτογάλους παρακολουθώντας τα προγράμματά τους και εκτίμησε ότι η συνοχή της; Ευρώπης προϋποθέτει την επίδειξη αλληλεγγύης των ισχυρών προς τους υπόλοιπους.

Τέλος, αποκαλύπτει ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup ως υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου αλλά δεν θα κάνει… την «κακιά πεθερά» στον Ντάισελμπλουμ, ενώ η συμβουλή που θα του έδινε είναι η εξής: «Θα μπορούσα να πω δημόσια ότι ο νέος πρόεδρος πρέπει να ακούει τους πάντες και να μην περιοριστεί σε 2-3 μεγάλες χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία. Το νόμισμα ανήκει σε 17 κράτη-μέλη και όλοι έχουν δικαιώματα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top