Μεγάλη αύξηση στο ΑΕΠ κατά 7,7% το β’ τρίμηνο

Μητσοτάκης: Το όραμά μου παραμένει μια Ελλάδα ευημερούσα για όλους

Η ελληνική σημαία στον Βράχο της Ακρόπολης

Πολύ ισχυρή ανάπτυξη καταγράφηκε και το β' τρίμηνο φέτος στην ελληνική οικονομία, μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία, με την άνοδο του ΑΕΠ κατά 7,7% να βασίζεται κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω την ανάπτυξη του α' τριμήνου σε 8% από το 7% της πρώτης εκτίμησης.

Σε μηνιαία σύγκριση (β' τρίμηνο προς α' τρίμηνο), το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,2%. Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία για το β' τρίμηνο αντανακλούν την επίπτωση στο ΑΕΠ της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί για τον περιορισμό της πανδημίας.

Ρωσία: Έσοδα 158 δισ. ευρώ από τα καύσιμα τους τελευταίους έξι μήνες

Η άνοδος του ΑΕΠ κατά 7,7% σε ετήσια βάση προήλθε από τις μεταβολές των εξής μεγεθών:

-    Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 8,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 11% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης 0,8%).

-    Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 8,7%.

Eurostat: Από ποιες χώρες προέρχεται το παγωτό που τρώμε

-    Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 20,8% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 47,4%).

-    Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 15,5% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,3%).

Νέες αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος

Μεταξύ β' και α' τριμήνου εφέτος καταγράφηκαν οι εξής μεταβολές:

-    Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,2% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,2% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 1,4%).

-    Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1%).

-    Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,2%).

-    Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,8% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,6%).

Μητσοτάκης: Το όραμά μου παραμένει μια Ελλάδα ευημερούσα για όλους

«Το όραμά μου παραμένει μια Ελλάδα ευημερούσα για όλους», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την αύξηση του ΑΕΠ.

Σύσκεψη στο Μαξίμου: Συνέχεια στη στήριξη νοικοκυριών – επιχειρήσεων 

O Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι θα «συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών».

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία όχι μόνο αντέχει, αλλά ενδυναμώνεται

«Σε μια από τις πλέον δύσκολες και ταραχώδεις περιόδους της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, η ελληνική οικονομία όχι μόνο αντέχει, αλλά ενδυναμώνεται, παρουσιάζοντας μάλιστα ευνοϊκές προοπτικές, δεδομένων βεβαίως των σημαντικών προκλήσεων της εποχής».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ.

Νέα μέτρα στήριξης: Πάνω από 10 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις 

Όπως επεσήμανε, μετά και τη νέα εξέλιξη, η μεγέθυνση του ΑΕΠ στο σύνολο του 2022 θα είναι υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής είναι «η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεών της, ώστε να ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία και να συνεχίσουμε στον δρόμο της υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης, της δημιουργίας πολλών και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top