Ντιναμό: Ποιοι είναι οι ακροδεξιοί Bad Blue Boys που σκότωσαν τον 29χρονο

Η δράση της ομάδας που αιματοκύλησε τη Νέα Φιλαδέλφεια

Μέλη των διαβόητων Bad Blue Boys ήταν οι Κροάτες χούλιγκαν, οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που ταξίδεψαν εκατοντάδες χιλιόμετρα, με οργανωμένο, όπως φαίνεται σχέδιο, κι έφτασαν στην Αθήνα για να σκοτώσουν. 

Νέα Φιλαδέλφεια: Με έμφραγμα στο νοσοκομείο η μητέρα του οπαδού της ΑΕΚ

Και ο στόχος τους επετεύχθη. Με μια καταδρομική επίθεση έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και με τη συνδρομή Ελλήνων χούλιγκαν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, κατάφεραν με καδρόνια, ρόπαλα και μαχαίρια να βάψουν στο αίμα την OPAP Arena. 

 

 

Θύμα τους ο 29χρονος Μιχάλης, ένα ακόμα θύμα της παράλογης οπαδικής βίας που αυτή τη φορά ξεπέρασε σύνορα και εκφράστηκε με απίστευτη αγριότητα. 

Νέα Φιλαδέλφεια: Αυτός είναι ο 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ που δολοφονήθηκε

Ντιναμό Ζάγκρεμπ: Ποιοι είναι οι Bad Blue Boys – Η «Μάχη στο Μαξιμίρ»

Οι Κροάτες οπαδοί είναι γνωστοί σε όλους για την ακροδεξιά τους δράση, για την οποία υπερηφανεύονται. Κανείς δεν ξεχνά τον «πόλεμο» που ξέσπασε το 1990 στο γήπεδο Μαξιμίρ κατά τη διάρκεια αγώνα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και του Ερυθρού Αστέρα. 

Στις 13 Μαΐου του 1990 ο Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου επρόκειτο να αντιμετωπίσει την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην έδρα της, το γήπεδο Μαξιμίρ στο Ζάγκρεμπ. Επρόκειτο για το «ντέρμπι της χρονιάς», αφού ο νικητής θα αναδεικνυόταν, εκτός απρόοπτου και πρωταθλητής Γιουγκοσλαβίας, στο τέλος της σεζόν.

 

 

Στο Ζάγκρεμπ είχαν ταξιδέψει περίπου 3.000 οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα, οι οποίοι, όπως αποδείχθηκε αργότερα, ήταν στην πλειονότητά τους στρατιώτες, με επικεφαλής τον διαβόητο Αρκάν (Ζέλικο Ραζνάτοβιτς). 

Νέα Φιλαδέλφεια: «Είχε ακουστεί ότι θα γίνει κατέβασμα από Κροάτες»

Οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ χαιρετούν ναζιστικά - Facebook

Οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ χαιρετούν ναζιστικά - Facebook

Από πλευράς της Κροατίας, ισχυρή ήταν η παρουσία ακροδεξιών και εθνικιστών οπαδών στο Μαξιμίρ, πολλοί εκ των οποίων ήταν μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Η ατμόσφαιρα στην πόλη ήταν από νωρίς ηλεκτρισμένη. Οι οπαδοί της Ντιναμό είχαν βγει στους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «Να! Φτάνουν οι χούλιγκαν στους δρόμους του Ζάγκρεμπ. Θ’ αντιλαλούνε τα τσεκούρια, θα αντηχήσουν οι αλυσίδες».

Οι φόβοι όλων επιβεβαιώθηκαν με το που ξεκίνησε ο αγώνας. Οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα άρχισαν να καίνε και να σπάνε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Οι οπαδοί της Ντιναμό απάντησαν και ένας «εμφύλιος» ξεκίνησε μέσα στο γήπεδο. 

Νέα Φιλαδέλφεια: Δολοφονική συμπλοκή οπαδών – Ένας 29χρονος νεκρός

Τα όσα έγιναν εκεί δεν είχαν προηγούμενο. Οπαδοί των δύο ομάδων πάλευαν σώμα με σώμα, χρησιμοποιώντας πέτρες, μαδέρια, σίδερα, μαχαίρια ακόμα και τσεκούρια. Το ματς, όπως ήταν φυσικό διακόπηκε μετά από δέκα λεπτά. 

Bad Blue Boys: Η παρέλαση με τις ναζιστικές χειρονομίες στο Μιλάνο

Πέρσι μέλη των Bad Blue Boys παρέλασαν στους δρόμους του Μιλάνου χαιρετώντας ναζιστικά πριν από τον αγώνα της Ντιναμό με τη Μίλαν. 

 

 

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα οι Κροάτες οπαδοί προκάλεσαν σοβαρά επεισόδια, ενώ ένας οπαδός της Ντιναμό μαχαιρώθηκε πριν από τον αγώνα. 

Η UEFA θεωρεί κάθε εκτός έδρας ματς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ υψηλού κινδύνου, καθώς οι οπαδοί της φροντίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, όπου παίζει η ομάδα του. 

Οι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ περηφανεύονται για τη φασιστική ιδεολογία τους - Facebook

Οι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ περηφανεύονται για τη φασιστική ιδεολογία τους - Facebook

Το 2018, όταν η κροατική ομάδα έπαιζε με την Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία, οι οπαδοί της ομάδας προκάλεσαν και πάλι επεισόδια με αποτέλεσμα ο εισαγγελέας του Σάλτσμπουργκ να ασκήσει δίωξη κατά 14 ατόμων για εξύμνηση του κροατικού φασιστικού καθεστώτος Ustasa. Σε έρευνα μάλιστα που έγινε στα σπίτια τους βρέθηκε υλικό που εξυμνούσε την Ustasa και τον ναζισμό. 

 

 

Η Ustasa κυβέρνησε την Κροατία υπό την αιγίδα των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και καταδίωξε Σέρβους, Εβραίους και Ρομά. 

Οι συλληφθέντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ωστόσο ο βήχας και η… φασιστική ιδεολογία δεν κρύβονται. Το 2015 σε αγώνα της Κροατίας με τη Νορβηγία, οπαδοί στο στάδιο Μαξιμίρ της Ντιναμό φώναζαν ρυθμικά «Έτοιμοι για την πατρίδα», σύνθημα που χρησιμοποιούσε το ακροδεξιό, φασιστικό κίνημα Ustasa.

 

 

Οι Κροάτες οπαδοί δε δίστασαν να υψώσουν σημαία με τη σβάστικα στις κερκίδες και σε ευρωπαϊκό προκριματικό αγώνα με τη Γεωργία στο Σπλιτ τον Ιούνιο του 2011. 

Τα τελευταία χρόνια η ακροδεξιά ρητορική στα γήπεδα και στους χώρους του αθλητισμού είναι αρκετά έντονη στα Βαλκάνια. Η άνοδος του Εθνικισμού στα τελευταία χρόνια της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας αντικατοπτρίστηκε στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, που πολλές φορές μετατράπηκαν σε αρένες για την προώθηση εθνικιστικών ιδεολογιών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top