Τιτανικός: «Το υποβρύχιο πιθανόν να έχει συνθλιβεί από την πίεση»

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για το πλήρωμα του Titan

Όσο περνούν οι ώρες χάνονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου Titan, με τους πέντε επιβαίνοντες που πραγματοποιούσε ερευνητικό ταξίδι στο ναυάγιο του Τιτανικού

Σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή το οξυγόνο του πληρώματος αναμένεται να εξαντληθεί στις 14:00 Ελλάδος, ωστόσο ο υποναύαρχος ε.α Ροδαμάνθυς Φουντουλάκης, υποστήριξε ότι κατά πάσα πιθανότητα το υποβρύχιο διαλύθηκε στα βάθη του Ατλαντικού. 

Τιτανικός: Πλησιάζει η ώρα «μηδέν» - Στις 14:00 τελειώνει το οξυγόνο

«Το πιο πιθανό είναι ότι το σκάφος συνεθλίβη λόγω πιέσεως και μη αντοχής υλικού και να έχει διαλυθεί σε κομμάτια που δεν μπορούν να εντοπίσουν τα σόναρ» δήλωσε ο κ. Φουντουλάκης στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει πάντα ζωντανή η ελπίδα για ένα θαύμα.

 

 

Αναφερόμενος στις τεχνολογικές δυνατότητες του μικρού βαθυσκάφους ανέφερε πως δεν είχε μηχανισμό εντοπισμού, όπως έχουν τα κανονικά υποβρύχια και τα ερευνητικά βαθυσκάφη. 

Τιτανικός: Ποιοι είναι οι δισεκατομμυριούχοι που επιβαίνουν στο υποβρύχιο

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Φουντουλάκη, το γεγονός ότι το Titan είχε λευκό χρώμα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις έρευνες, καθώς τα ερευνητικά βαθυσκάφη έχουν χρώμα κίτρινο και πορτοκαλί. 

«Αυτό το σκάφος είναι φτιαγμένο από υαλοβάμβακα. Είναι καινοτόμο σκάφος. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την αντοχή του υαλοβάμβακα. Είναι θέμα φιλοσοφίας. Καμιά φορά αφήνουμε την καινοτομία να πηγαίνει μπροστά με υψηλό ρίσκο» σημείωσε ο κ. Φουντουλάκης.

Εξαφάνιση υποβρυχίου: Υπέγραψαν ότι μπορεί και να πεθάνουν

Πρόσθεσε επίσης ότι οι επιβάτες δεν είχαν δυνατότητες διαφυγής με ίδια μέσα, καθώς δεν μπορούσαν να ανοίξουν την καταπακτή μόνοι τους. Περιέγραψε μάλιστα το Titan ως ένα βαρέλι θαλάσσης που καθοδηγούταν με ένα τηλεχειριστήριο παιχνιδιού.

«Το συγκεκριμένο σκάφος έχει μια καινοτομία. Δεν αυτοκαταδύεται και δεν αναδύεται. Έχει μια δική του βάση και με αυτή καταδύεται. Μετά αυτή εκτοξεύεται και μετά λειτουργεί αυτόνομα με τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες. Για να αναδυθεί πάει και κάθεται στη βάση και με αυτή αναδύεται» εξήγησε λέγοντας ότι είναι μια έξυπνη καινοτομία που του επιτρέπει να επιχειρεί σε μεγάλο βάθος.

Τιτανικός: Ο εφιάλτης των εγκλωβισμένων μέσα στο υποβρύχιο

«Σενάρια υπάρχουν πολλά. Θα μπορούσαν να έχουν κολλήσει κάτω και να μην μπορούν να ξεκολλήσουν. Κάθε ημέρα ανοίγουν την περιοχή έρευνας ανάλογα με τα ρεύματα. Μακάρι να γίνει το θαύμα που όλοι περιμένουμε αλλά όσο περνάει η ώρα τα πράγματα δυσκολεύουν. Αν δεν το βρουν αυτοί κανείς δεν πρόκειται να το βρει», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top