Βρετανία: Κιτ ατμίσματος στους καπνιστές για να «κόψουν» τον καπνό

Το νέο πρόγραμμα ανταλλαγής ειδών καπνίσματος που προωθεί η κυβέρνηση

Βρετανία: Κιτ Ατμίσματος Σε Καπνιστές Για Να Κόψουν Τσιγάρο

Ένα εκατομμύριο καπνιστές θα λάβουν ένα δωρεάν κιτ ατμίσματος από τη βρετανική κυβέρνηση, προκείμενου να τους ενθαρρύνει να κόψουν τα προϊόντα καπνού. Στις έγκυες γυναίκες θα προσφερθούν επίσης έως και 400 λίρες για να σταματήσουν το κάπνισμα.

Βάσει του εν λόγω σχεδίου, σχεδόν σε έναν στους πέντε καπνιστές θα δοθεί ένα κιτ ατμοποιητή - ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο- για αρχαρίους, καθώς και υποστήριξη για να κόψουν το κάπνισμα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Στις εγκύους θα προσφερθούν επίσης κουπόνια για να βοηθηθούν να κόψουν τη συνήθεια στο πλαίσιο του κυβερνητικού στόχου για μείωση του αριθμού των καπνιστών στο 5% του πληθυσμού ή και λιγότερο, από 13% που είναι σήμερα.

«Μέχρι δύο στους τρεις ανθρώπους που καπνίζουν σε όλη τους τη ζωή, θα πεθάνουν από το κάπνισμα. Τα τσιγάρα είναι το μόνο προϊόν που διατίθεται προς πώληση και θα σε σκοτώσει, αν χρησιμοποιηθεί σωστά», δήλωσε σε χθεσινή ομιλία του ο υπουργός Υγείας Νιλ Ο'Μπράιεν, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

«Θα προσφέρουμε σε ένα εκατομμύριο καπνιστές νέα βοήθεια για να κόψουν το κάπνισμα. Θα χρηματοδοτήσουμε ένα νέο εθνικό πρόγραμμα "άλλαξε για να το κόψεις"- το πρώτο του είδους του στον κόσμο».

Μολονότι ο παγκόσμιος μέσος όρος των καπνιστών είναι υψηλότερος αυτού της Βρετανίας, ο καπνός εξακολουθεί να είναι στη χώρα η μεγαλύτερη αποτρέψιμη αιτία θανάτου και ασθένειας, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Υγείας.

Με στόχο να μειωθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση δαπάνησε 68 εκατομμύρια στερλίνες το 2021-22 σε μέτρα για να κάνει τους πολίτες να σταματήσουν να καπνίζουν, με αποτέλεσμα 100.000 καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα.

Το άτμισμα έχει ωστόσο τους επικριτές του και υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν πως εκθέτει τα παιδιά, μεταξύ των οποίων είναι δημοφιλές, σε χημικές ουσίες των οποίων τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα δεν είναι σαφή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας υγείας, 9% των παιδιών 11 έως 15 ετών στη Βρετανία είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα το 2021, καταγράφοντας αύξηση 6% σε σχέση με τρία χρόνια πριν. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει μια ομάδα επιβολής του νόμου με χρηματοδότηση 3 εκατ. στερλινών για να αποτρέψει την παράνομη πώληση ατμοποιητών σε πρόσωπα ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top