Γερμανικά ΜΜΕ: «Διαμάχη για νησιά Αιγαίου. Ο Ερντογάν απειλεί με πόλεμο»

«Ο Ερντογάν για να κερδίσει τις εκλογές ίσως ρισκάρει και πόλεμο με Ελλάδα»

Σκληρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών - Βίντεο από ΕΡΤ

Τα γερμανικά ΜΜΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός πολέμου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η εφημερίδα Münchner Merkur του Μονάχου και ο ελληνικής καταγωγής αρχισυντάκτης της, Γιώργος Αναστασιάδης τονίζει σε τίτλο άρθρου πως «Διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου: Ο Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη με τον επόμενο πόλεμο».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στέλνει σκληρό μήνυμα στην Τουρκία

Στο άρθρο, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως: «Ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας της σοβαρής οικονομικής κρίσης αλλά και των προεδρικών εκλογών που πλησιάζουν, μπορεί να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τα πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό -ακόμη κι έναν πόλεμο ενάντια στην Ελλάδα, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Ήδη καθημερινά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εισέρχονται στον ελληνικό εναέριο χώρο. Είναι επομένως θετικό που πλέον ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ακούει επί τόπου της ανησυχίες της Αθήνας».

Επεισόδιο Ακάρ με Έλληνες βουλευτές στην Κωνσταντινούπολη

Επίσης υπογραμμίζεται ότι: «Όταν πρόκειται για την Τουρκία, Αθήνα και Βερολίνο βρίσκονται στην ίδια πλευρά. Κι αυτό διότι αναπόσπαστο μέρος των απειλών της Τουρκίας είναι ότι θα ανοίξει τις πύλες για τους μετανάστες (…) Όποιος έχει επισκεφθεί τις μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορεί να δει πόσο υποφέρουν από τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα. Προκειμένου να βλάψει ακόμη περισσότερο τη γείτονα χώρα ο Ερντογάν δεν χρειάζεται καν να ρίξει βόμβες: Οι απειλές πολέμου αρκούν για να διώξουν τους τουρίστες, από τα χρήματα των οποίων εξαρτάται έντονα η χώρα μετά την οικονομική κρίση. Και αυτή είναι μια μορφή πολέμου που απαιτεί ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση».

Ερντογάν: «Δεν θα καταπατήσουν οι ληστές τα δικαιώματά μας»

Ο Γκερντ Χέλερ, σε ανάλυσή του στο δίκτυο RND θέτει το εξής ερώτημα: «Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα με πόλεμο για τα νησιά του Αιγαίου. Τι συμβαίνει, τι θέλει ο Ερντογάν και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος στρατιωτικής σύρραξης;». 

Ο Γερμανός ανταποκριτής στην Αθήνα λέει πως: «Η σύγκρουση σιγοκαίει στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. Όμως τώρα για πρώτη φορά, η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά - και επιχειρεί επιδεικτικά στρατιωτικές ασκήσεις απόβασης. Ο Ψυχρός Πόλεμος στο Αιγαίο απειλεί να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο».

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο - 46 υπερπτήσεις

Τα γερμανικά μέσα σημειώνουν πως ενδεχομένως να υπάρχουν λόγοι εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης σχετικά με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές πίσω από τις απειλές Ερντογάν. «Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές. Μπορεί ακόμη και να ρισκάρει έναν πόλεμο με την γειτονική Ελλάδα».

Διπλωματικές πηγές για Τσαβούσογλου: «Δεν θα μπούμε σε στείρα αντιπαράθεση»

Libération: Ο Ερντογάν εν όψει των εκλογών και του πληθωρισμού, πολλαπλασιάζει τις πολεμικές διακηρύξεις έναντι της Ελλάδας

Η εφημερίδα Libération, σε ρεπορτάζ με τίτλο "Κλιμάκωση. Απέναντι στην Ελλάδα, η Τουρκία δείχνει τα δόντια της" υπογραμμίζει ότι εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2023 και στο πλαίσιο ενός πληθωρισμού που καλπάζει, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν πολλαπλασιάζει τις πολεμικές διακηρύξεις έναντι της Ελλάδας.

Επιμένουν οι Τούρκοι: «Η Ελλάδα έχει δυνάμεις σε Σάμο, Χίο, Λέσβο, Ρόδο»

«Μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο Ερντογαν έγινε νευρικός. Δεν μπαίνουμε όμως σε αυτό το ρητορικό παιχνίδι», υπογραμμίζει στην εφημερίδα ο Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του κόμματος, σημειώνοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «απευθύνεται πρωτίστως στην εσωτερική κοινή γνώμη».

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: «Μητσοτάκη, τα λόγια σου είναι γεμάτα ψέματα»

Αν αυτός είναι ένας από τους στόχους του Ερντογάν ένας άλλος είναι η «επιδίωξη περιφερειακής ηγεμονίας», αναφέρει επίσης η εφημερίδα υπογραμμίζοντας ότι απόδειξη είναι η κατοχή της Βόρειας Κύπρου από το 1974 ή μεγάλου τμήματος της Βόρειας Συρίας και του Ιράκ.

Το δημοσίευμα εξηγεί την τουρκική ιδέα της "Γαλάζιας πατρίδας" και επικαλούμενο διπλωματική πηγή σημειώνει ότι  το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, τον Νοέμβριο του 2019, «είναι παράνομο και αντίθετο με το δίκαιο της θάλασσας».

Τουρκικός Τύπος: «Έχουμε την κυριαρχία σε Ρόδο, Σάμο, Χίο κι άλλα 6 νησιά»

«Κατά βάθος, ο  Ερντογάν επιχειρεί να δώσει ένα νομικό πλαίσιο στην ιδέα του για τη Γαλάζια Πατρίδα. Θεωρεί ότι, αυτή τη στιγμή με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τον ρόλο που παίζει εκεί και το προηγούμενο που δημιούργησαν οι Ρώσοι, έχει μια ευκαιρία να προωθήσει την παράνομη θέση του», αναφέρει τέλος στην εφημερίδα ο Τάσος Χατζηβασιλείου επισημαίνοντας  ότι η Ελλάδα είναι «η εγγυήτρια της σταθερότητας και της δημοκρατίας στην περιοχή».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top