Σανγκάη: Έλληνας περιγράφει στο star.gr το σκληρό lockdown

«Αν νοσήσεις και δεν αντισταθείς...τότε όλοι θα είναι ευγενικοί μαζί σου»

Όλα όσα είπε ο Αλέξανδρος Οικονόμου, κάτοικος Σανγκάης

Την εικόνα που επικρατεί στη Σανγκάη μετά την εφαρμογή του άκρως σκληρού lockdown, περιέγραψε στο star.gr ο Αλέξανδρος Οικονόμου, ο οποίος εργάζεται στην πόλη τα τελευταία 4,5 χρόνια. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα video που δείχνουν σκηνές ξυλοδαρμών, εφόδων σε σπίτια και εικόνες από τα κέντρα καραντίνας, τα οποία κάνουν τον γύρο του κόσμο, προκαλώντας παγκόσμιο αποτροπιασμό.

«Σκοπός των αρχών είναι να μηδενιστεί το κοντέρ με τα κρούσματα, ώστε να προστατευτούν όλοι, να μην υπάρχει κορωνοϊός και να επανέλθει η ζωή στην κανονικότητα», είπε.

Ο Γιώργος  Οικονόμου

Ο Αλέξανδρος Οικονόμου ζει τα τελευταία χρόνια στη Σανγκάη. Εν μέσω του lockdown εργάζεται από το σπίτι του, με τηλεργασία 

Όπως εξήγησε, ανεπίσημα το lockdown ξεκίνησε σε διάφορες περιοχές όπου υπήρχαν κρούσματα στις αρχές του προηγούμενου μήνα, ενώ επίσημα η καραντίνα ξεκίνησε μία εβδομάδα πριν τελειώσει ο Μάρτιος. 

«Η πόλη χωρίζεται από ένα ποτάμι και κλείστηκε σε δύο φάσεις. Πρώτα το δυτικό μέρος και μετά το ανατολικό μέρος. Σήμερα, ολόκληρη η Σανγκάη βρίσκεται σε lockdown, εκτός από τα οικοδομικά τετράγωνα τα οποία δεν είχαν κρούσματα τις τελευταίες 14 ημέρες. Η καραντίνα κρατάει όσο υπάρχουν κρούσματα στο οικιστικό συγκρότημα στο οποίο μένεις. Έχω φίλους, οι οποίοι είναι ήδη έξω», σημείωσε.

λουκέτο σε οικιστικό συγκρότημα στη Σανγκάη

Η απαγορευτική ταινία στις εισόδους των οικοδομικών συγκροτημάτων, μαρτυρά το lockdown στη Σανγκάη. Είναι μία πόλη που επίσημα έχει 24 εκατομμύρια κατοίκους, ωστόσο, ανεπίσημα ο αριθμός τους ανεβαίνει στα 28 εκατομμύρια. Αν και η πόλη έχει έκταση όσο η Αττική, είναι πυκνοδομημένη

Τα κέντρα καραντίνας στη Σανγκάη

Στη Σανγκάη, οι Αρχές εφαρμόζουν πολιτική «μηδέν κρουσμάτων» του νέου κορωνοϊού. Όσοι βγουν θετικοί μεταφέρονται στα νοσοκομεία, ενώ οι ασυμπτωματικοί μεταφέρονται σε κέντρα καραντίνας.

«Επειδή φοβούνται να πάνε στα κέντρα, πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι αντιστέκονται. Ο νόμος, όμως, προβλέπει να τους πάρουν και να τους περιθάλψουν.

Επειδή η πόλη είναι τεράστια και δεν υπάρχει χώρος στα κανονικά νοσοκομεία, οι Αρχές έχουν δημιουργήσει αυτούς τους χώρους για τις ασυμπτωματικούς, όπου υπάρχουν κρεβάτια το ένα, δίπλα στο άλλο. Αυτό όμως για έναν Κινέζο που έχει συνηθίσει στην "πυκνότητα" είναι νορμάλ και όχι κάτι το τραγικό, όπως μπορούμε να το βλέπουμε εμείς.

Σανγκάη: Πρώτοι θάνατοι από κορωνοϊό - «Ελπίζω να μη μας κρύβουν κάτι... »

Σίγουρα αυτά τα κέντρα έχουν ελλείψεις, γιατί έγιναν εν μία νυκτί, παρόλα αυτά υπάρχουν και περιπτώσεις υπερηλίκων, οι οποίοι είχαν νοσήσει χωρίς συμπτώματα και όταν έπρεπε να επιστρέψουν στο σπίτι τους δεν ήθελαν, καθώς στα κέντρα καραντίνας είχαν δωρεάν περίθαλψη και φαγητό. Πρόκειται για ανθρώπους 75- 80 ετών, οι οποίοι δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες, δεν είναι εξοικειωμένοι με τα κινητά και είναι δύσκολο για τους ίδιους επιστρέφοντας στο σπίτι τους, να κάνουν παραγγελίες διαδικτυακά μέσω των chat. Υπάρχουν βέβαια και οι εθελοντές που βοηθούν αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο κ. Οικονόμου.

rapid test

Αστυνομία και εθελοντές στη Σανγκάη φορούν ειδικά προστατευτικά ρούχα

«Όποιος παραβεί τον νόμο θα συλληφθεί και θα έχει τσουχτερό πρόστιμο»

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, υπάρχουν άνθρωποι που είναι εξωστρεφείς κι αν είναι 40 ημέρες στο σπίτι αγανακτούν, υπάρχουν όμως και άλλοι, όπως ο ίδιος, που είναι εσωστρεφείς και δεν τους ενοχλεί τόσο ο εγκλεισμός στο σπίτι.

«Επειδή ξέρω πώς λειτουργεί η Κίνα, απλά το δέχεσαι και όσο τηρείς τους κανόνες, περνάς μία χαρά. Αν πάλι κάνεις τον επαναστάτη τότε θα σε συλλάβουν. Π.χ. αν βγεις από το σπίτι, θα συλληφθείς. Η εντολή των αρχών είναι ρητή ότι όποιος παραβεί τον νόμο θα συλληφθεί και θα έχει τσουχτερό πρόστιμο», σημείωσε.

Σανγκάη: Παγιδευμένος Έλληνας Μιλά Στο Star - Video

Στο μεταξύ οι εικόνες από το lockdown στη Σανγκάη, όπου οι τοπικές αρχές επιδεικνύουν πρωτοφανή αυταρχισμό, κάνουν τον γύρο του κόσμου, σοκάροντας την κοινή γνώμη. Σχολιάζοντας τις εικόνες αυτές, όπου όσοι νοσούν ακινητοποιούνται με δαγκάνες και μεταφέρονται βίαια στα κέντρα καραντίνας ο κ. Οικονόμου σημείωσε: 

«Πρόκειται για ανθρώπους, οι οποίοι αντιστέκονται. Όσο για την δαγκάνα, είναι σαν μία τρίαινα, η οποία αντί να έχει το μεσαίο στέλεχος, έχει μία καμπύλη. Τη βάζουν στο σώμα σου για να σε ακινητοποιήσουν σε κάποιο τοίχο. Είναι ένα κινέζικο όπλο καταστολής που είχαν από τον Μεσαίωνα.

Πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να σε ακινητοποιούν έτσι και μετά να έρχονται κοντά σου για να σου περάσουν χειροπέδες, από το να τρως γκλοπιές και να πέφτεις κάτω από τον πόνο, ενώ νοσείς. Είναι αναγκαίο κακό. Αν νοσήσεις και δεν αντισταθείς στη μεταφορά σου στο κέντρο καραντίνας, τότε όλοι θα είναι ευγενικοί μαζί σου. Είναι καταστολή, αλλά γίνεται για το καλό του κόσμου. Δεν θέλουν να βγει ο κορωνοϊός εκτός ελέγχου».

Σανγκάη: Αρπάζουν πολίτες με δαγκάνες και τους πάνε σε κέντρα καραντίνας

Σανγκάη: Γιατί η αστυνομία καταφεύγει στη χρήση βίας;

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου, στην Κίνα και παρά την ανησυχία της Δύσης, δεν υπάρχει ο φόβος για κάποιο καινούργιο στέλεχος του κορωνοϊού, υπερμεταδοτικό, που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τον βίαιο τρόπο με τον οποίο πολλές φορές οι Αρχές αντιμετωπίζουν την κατάσταση στη Σαγκάη.

«Όλη αυτή η πίεση και όλη αυτή η καταστολή γίνεται γιατί οι υπερήλικες δεν είναι εμβολιασμένοι. Πρόκειται για ένα πολιτικό στοίχημα, να καταφέρουν να προστατεύσουν τον πληθυσμό, ώστε να μην υπάρξουν θάνατοι από τον κορωνοϊό. Όσο περίεργο και αν ακούγεται σε κάποιον που δεν έχει ζήσει στην Κίνα, έτσι προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή», είπε.

Ανησυχία για τη Σαγκάη: Νέα μετάλλαξη ή αποτυχία του κινεζικού εμβολίου;

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι τις πρώτες ημέρες καταγράφηκαν εικόνες με γονείς οι οποίοι αποχωρίστηκαν βίαια τα παιδιά τους, ωστόσο όπως διευκρίνισε, μετά την κατακραυγή του κόσμου τα παιδιά που βγαίνουν θετικά στον κορωνοϊό συνοδεύονται στα κέντρα καραντίνας, από τους κηδεμόνες τους.

Για τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι θανατώνονται τα κατοικίδιά όσων έχουν νοσήσει, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι επίσημα αυτό το οποίο είναι γνωστό είναι πως μεταφέρονται σε κάποιο κέντρο.

Lockdown στη Σανγκάη: Σκοτώνουν τα κατοικίδια που έχουν κορωνοϊό!

Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε ότι είναι ντροπιαστικός ο τρόπος που οι Αρχές έρχονται να σε πάρουν από το σπίτι σου, μόλις βγεις θετικός στον κορωνοϊό.

«Είναι υπερπαραγωγή, με μεγάφωνα κτλ, αλλά είναι και ένας τρόπος αυτός για να στείλουν ένα μήνυμα στους υπόλοιπους να προσέξουν, για να μην κολλήσουν.

Βέβαια, μία γειτόνισσά μου βγήκε θετική και της είπαν να κάτσει στο σπίτι της, ενώ θα μπορούσαν να την μεταφέρουν σε κέντρο καραντίνας. Οπότε όπως φαίνεται, ίσως οι Κινέζοι να αλλάζουν το πλάνο τους και να εφαρμόζουν τον κατοίκον περιορισμό», συμπλήρωσε.

οι προμήθειες στο σπίτι του κ. Οικονόμου

Τρόφιμα που έχει στο σπίτι του κατά τη διάρκεια της καραντίνας ο κ. Οικονόμου

Σανγκάη: Πώς προμηθεύονται τα απαραίτητα εν μέσω καραντίνας

Όπως περιέγραψε ο κ. Οικονόμου, κατά τη διάρκεια του lockdown όλα τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, ενώ τα σούπερ μάρκετ λειτουργούν μόνο με ντελίβερι.

«Υπάρχουν διανομείς οι οποίοι έχουν ειδική κάρτα (κυκλοφορίας) από την κυβέρνηση και κάνουν τις διανομές. Οι ανεφοδιασμοί γίνονται με βανάκια, στις γειτονιές. 

Μαζεύονται στο chat πολλά άτομα ανά οικοδομικό τετράγωνο (Αθήνας) και οι κάτοικοι αποφασίζουν π.χ. ότι σήμερα θα παραγγείλουν λαχανικά, οπότε βρίσκουν το κατάστημα που θα τους προμηθεύσει τα απαραίτητα. Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση, οπότε η διανομή θέλει τουλάχιστον δύο ημέρες για να γίνει. Δεν έρχονται αυθημερόν τα προϊόντα», είπε.

Σανγκάη διανομέας

Διανομέας στη Σανγκάη 

Όπως πρόσθεσε, οι τιμές των προϊόντων δεν έχουν ανέβει, καθώς έχει μπει αυστηρό πλαφόν από την κυβέρνηση προκειμένου να παταχθεί η αισχροκέρδεια, ενώ για τους παραβάτες προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα. 

«Αισχροκέρδεια παρατηρείται στους οδηγούς ντελίβερι, οι οποίοι συνήθως χρέωναν 3 ευρώ τη διανομή. Επειδή είναι τεράστιο ρίσκο που αναλαμβάνουν, δεδομένου ότι αν νοσήσουν θα μπουν σε καραντίνα και θα χάσουν τη δουλειά τους για 15 ημέρες, χρεώνουν παραπάνω. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα για τα δεδομένα της Σανγκάης, οι οποίοι επιδιώκουν να κάνουν γρήγορα λεφτά και να νιώσουν μία ασφάλεια, εν μέσω lockdown», είπε.

διανομέας στη Σανγκάη

Διανομέας στη Σανγκάη (φωτ. AP)

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, αυτός είναι ο λόγος που γίνονται οι μαζικές παραγγελίες μέσω γκρουπ (chat κτλ), καθώς έτσι μειώνεται αισθητά το κατακεφαλήν κόστος της διανομής. 

«Είναι εύκολο να παραγγείλεις σε γκρουπ, τουλάχιστον στη γειτονιά μου. Υπάρχουν όμως και άλλες γειτονιές όπου που δεν τους αφήνουν. Εκεί είναι ζόρικα τα πράγματα, γι' αυτό βλέπεις τον κόσμο και αγανακτεί και βγαίνει και γκρινιάζει.

Αν πάλι θέλεις να παραγγείλεις μόνος σου πράγματα από το σούπερ μάρκετ, τότε θα πρέπει να βρεις μέσω φίλων κάποιον διανομέα, courier. Σε αυτήν την περίπτωση κάτι που θα πλήρωνες 2 ευρώ, θα το πληρώσεις 20 και 30 ευρώ, αλλά στην παρούσα κατάσταση, δεδομένων των συνθηκών, λες χαλάλι», ανέφερε.

Ο κ. Οικονόμου είχε στοκάρει με χαρτί υγειάς και προμήθειες πριν από το lockdown στη Σανγκάη

Σε ό,τι έχει να κάνει με την επάρκεια των προϊόντων ο κ. Οικονόμου σημείωσε: 

«Μπορεί να μη βρεις κάποια δευτερεύοντα προϊόντα, αλλά αυτά τα οποία χρειάζεσαι για να κάνεις μία ισορροπημένη διατροφή, αν ξέρεις και μαγειρεύεις τα βρίσκεις.

μπουκάλια με νερό στη Σανγκάη

Μπουκάλια με νερό και προμήθειες του κ. Οικονόμου

Εγώ βρήκα χοιρινό, βρήκα, αυγά και λαχανικά έχω πολλά... Είχα στοκάρει πράγματα στο σπίτι, όπως χαρτιά υγείας μας, καθώς μας είχαν προειδοποιήσει να πάμε να πάρουμε τα αναγκαία».

λαχανικά στη Σανγκάη

«Λόγω του πολυήμερου lockdown τα λαχανικά που είχα προμηθευτεί πρέπει να μαγειρευτούν, καθώς έχουν αρχίσει να χαλούν», ανέφερε ο κ. Οικονόμου

Καθημερινά, εθελοντές επισκέπτονται τα οικιστικά συγκροτήματα που βρίσκονται σε καραντίνα και πραγματοποιούν στους κατοίκους pcr test ή τους μοιράζουν rapid test, προκειμένου να τα κάνουν μόνοι τους και να δηλώσουν οι ίδιοι αν είναι θετικοί.

εθελοντές στη Σανγκάη κάνουν rapid test

Eθελοντές πραγματοποιούν δωρεάν pcr test στους κατοίκους

«Όλα αυτά παρέχονται δωρεάν από το κινεζικό κράτος. Τις πρώτες ημέρες μας έφεραν και τρόφιμα, τα οποία όμως ήταν συμπληρωματικά στις προμήθειες που έπρεπε να έχουμε ήδη φτιάξει», σημείωσε στο star.gr ο κ. Οικονόμου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top