Σανγκάη: Πρώτοι θάνατοι από κορωνοϊό - «Ελπίζω να μη μας κρύβουν κάτι... »

Νέα μετάλλαξη ή αποτυχημένο εμβόλιο; - Τι λέει ο Παναγής Γαλιατσάτος

Τρεις νεκρούς από κορωνοϊό ανακοίνωσε σήμερα η Σανγκάη. Σκέψεις για άρση του lockdown στην οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας για να μην «ματώσει» περισσότερο η οικονομία. Τι κρύβεται πίσω από την αυστηρότητα των κινεζικών αρχών; «Ελπίζω να μη μας κρύβουν κάτι», σχολιάζει ο καθηγητής Παναγής Γαλιατσάτος. 

Σανγκάη: Αρπάζουν πολίτες με δαγκάνες και τους πάνε σε κέντρα καραντίνας

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα τους πρώτους τρεις θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών του κορωνοϊού στη Σανγκάη μετά το άκρως σκληρό lockdown που επιβλήθηκε στην οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας στα τέλη Μαρτίου. 

Με ανακοίνωσή του, ο Δήμος της Σανγκάης δήλωσε πως οι ασθενείς που υπέκυψαν ήταν ηλικιωμένοι και είχαν υποκείμενα νοσήματα. 

Άδειοι οι δρόμοι στη Σανγκάη λόγω του lockdown

Η Σανγκάη, όπου οι αρχές συνεχίζουν να εφαρμόζουν πολιτική «μηδέν κρουσμάτων» του νέου κορωνοϊού, επισήμως έχει καταγράψει 4.641 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 αφότου ταυτοποιήθηκε ο SARS-CoV-2 στο έδαφός της, στην πόλη Ουχάν, στα τέλη του 2019.

Στη Σανγκάη επιβεβαιώθηκαν 19.831 ασυμπτωματικά κρούσματα του ιού το τελευταίο 24ωρο, από 21.582 το Σάββατο, και 2.417 συμπτωματικοί ασθενείς, από 3.238 την προηγουμένη.

Σανγκάη: Σκληρές εικόνες από το αυστηρό lockdown – Φήμες για νέα παραλλαγή

Στη μητρόπολη έχουν γίνει πλέον πάνω από 200 εκατομμύρια εξετάσεις νουκλεϊκού οξέος από τη 10η Μαρτίου, στην προσπάθειά των αρχών να ελέγξουν το σοβαρότερο ξέσπασμα της πανδημίας στην Κίνα μέχρι σήμερα.

Σε σύγχυση οι αρχές στην Κίνα – Ενδέχεται να αρθεί το lockdown την Τετάρτη 

Στο μεταξύ, οι εικόνες από το lockdown στη Σανγκάη κάνουν τον γύρο του κόσμου. Οι αρχές επιδεικνύουν πρωτοφανή αυταρχισμό, χωρίζοντας τους πολίτες από τις οικογένειές τους όταν είναι θετικοί στον ιό και μεταφέροντάς τους σε κέντρα καραντίνας. Όσοι αντιστέκονται και αντιδρούν στα ανήκουστα μέτρα πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού. Στους δρόμους δεν κυκλοφορεί κανείς, ενώ τα κατοικίδια των πολιτών τα οποία βγαίνουν θετικά στον ιό θανατώνονται από τις κινεζικές αρχές. 

Ανησυχία για τη Σαγκάη: Νέα μετάλλαξη ή αποτυχία του κινέζικου εμβολίου; 

H κυβέρνηση της Κίνας δείχνει πεπεισμένη για την εφαρμογή της πολιτικής «μηδενική Covid-19» που προβλέπει το αυστηρότατο lockdown.

Ωστόσο, η πρώτη πιθανή ημερομηνία για την άρση των μέτρων είναι την Τετάρτη. Ο κύριος λόγος που το κινεζικό κράτος θα ήθελε να σταματήσει το lockdown είναι οι μεγάλες συνέπειες που έχει στην οικονομία. 

Οι θεωρίες για τους λόγους που οδήγησαν την Κίνα σε ένα τόσο σκληρό lockdown, δύο χρόνια μετά την αρχή της πανδημίας, είναι πολλές και ανησυχητικές.

Η κυριότερη αφορά την μειωμένη αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου, η οποία επιβαρύνεται και από το πόσο πυκνοκατοικημένη είναι η χώρα.

Η δεύτερη θεωρία είναι πως ίσως έχει προκύψει μία νέα μετάλλαξη, την οποία οι αρχές προσπαθούν να «κρύψουν » από τον υπόλοιπο κόσμο. 

O πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, Παναγής Γαλιατσάτος θεωρεί πως ίσως το αυστηρό lockdown οφείλεται και στη «φύση» του κινεζικού πολιτισμού. 

Ένας άνθρωπος κάνει τεστ κορωνοϊού στη Σανγκάη

«Είναι ο πολιτισμός τους ή μήπως κάτι χειρότερο θα βγει; Δε θέλω να πιστεύω ότι πάλι μας κρύβουν, για δεύτερη φορά σε δυο χρόνια, κάποιο άλλο μυστικό. Αυτό ελπίζω» σημείωσε ο κ. Γαλιατσάτος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top