Κύπρος: Άνοιξε το οδόφραγμα της Δερύνειας 44 χρόνια μετά την εισβολή

Τουριστική ατραξιόν είναι πλέον ο τόπος δολοφονίας των Ισαάκ - Σολωμού

Με ανάμεικτα συναισθήματα κάτοικοι της ματωμένης Δερύνειας υποδέχθηκαν το άνοιγμα του οδοφράγματος 44 χρόνια μετά την τουρκική Εισβολή στην Κύπρο. Συγκλονιστικές στιγμές έζησαν οι γονείς του Τάσου Ισάακ και του Σολωμού Σολωμού που δολοφονήθηκαν το 1996.

Στο τραγούδι του Αλκη Αλκαίου  με την φωνή  του Δημήτρη Μητροπάνου  αντανακλάται ο ηρωισμός του Σολωμού Σολωμού,  που πριν από 22 χρόνια πότιζε με αίμα τα κατεχόμενα για την Ελευθερία της Κύπρου.  Σήμερα, αντί για μνημείο στους ήρωες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού, ανοίγουν τα συρματοπλέγματα του μίσους  δημιουργώντας  διάδρομο που θα κάνει τη Δερύνεια τουριστικό προορισμό.

Ο πατέρας του Σολωμού παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας  πήγε στον τόπου που εκτελέστηκε ο γιος του. Τα όσα με κόπο λέει στο Star είναι αποκαλυπτικά:

 «Εκεί έπρεπε να είναι μνημείο για τον Τάσο και τον Σολωμό και όχι να ανοίξουν σύνορα για να πηγαίνουν  στα Κατεχόμενα. Είναι Κατεχόμενη περιοχή».

Ο άντρας που εκτελεί  τον Σολωμού είναι ο πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού Κενάν Ακίν. Είχε μιλήσει στην εκπομπή της Σοφίας Παπϊωάννου αρνούμενος ότι αυτός σκότωσε τον ήρωα από το Παραλίμνι.

Η Χάρις Αλεξίου έγραψε  αυτό το  πριν από 22 χρόνια για την Αναστασία τη  νεογέννητη κόρη του Τάσου Ισαάκ. Σήμερα τα δάκρυα  για την κυρία Τασούλα, μητέρα του ήρωα δεν έχουν στεγνώσει.  Κρατώντας στο ένα χέρι φωτογραφίες με τους Γκρίζους Λύκους να χτυπούν τον γιο της και στο άλλο ένα στεφάνι,  διέσχισε το αιματοβαμμένο  οδόφραγμα μέχρι το τουρκικό φυλάκιο.  

Σχέδιο της Τουρκίας είναι να βγάλει  την κατεχόμενη Κύπρο από  την απομόνωση. Και για να πετύχει το στόχο ο Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιεί ως δούρειο ίππο  τον τουρισμό.

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top