Αυτές είναι οι αλλαγές στο Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ

Το πόρισμα της Επιτροπής Λιάκου που θα εφαρμοσθεί στα σχολεία

Αυτές είναι οι αλλαγές στο Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ

Το εθνικό απολυτήριο θα είναι το κλειδί για την εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» που παρουσιάζει το νέο πόρισμα της επιτροπής Λιάκου.

Το ίδιο πόρισμα περιγράφει τις αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τη νέα της δομή (Λύκειο δύο τάξεων και τετρατάξιο Γυμνάσιο). Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πόρισμα έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στην επόμενη τριετία.

Οι σημαντικότερες αλλαγές:

-Το Λύκειο θα εκδίδει μόνο «εθνικό απολυτήριο» ή «πιστοποιητικό σπουδών». Δεν θα υπάρχει ούτε βαθμός πρόσβασης ούτε μηχανογραφικό.

-Για την εισαγωγή φοιτητών, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα θέτουν κριτήρια ανά μαθήματα για το 20% της αξιολόγησης των υποψηφίων και το υπόλοιπο 80% θα προκύπτει από το «εθνικό απολυτήριο».

-Κάθε μαθητής θα παρακολουθεί συνολικά έξι μαθήματα, από τα οποία θα επιλέγει τα τέσσερα από τέσσερις κύκλους μαθημάτων και κάποια θα παρέχονται σε δύο επίπεδα (βασικό και υψηλό).

-Για την απόκτηση «εθνικού απολυτηρίου» θα απαιτείται συγγραφή δπλωματικής εργασίας στην τελευταία τάξη του Λυκείου, συμμετοχή σε προγράμματα φυσικής αγωγής και σε προγράμματα Δημιουργικότητας, Εθελοντισμού και Κοινωνικής Προσφοράς.

-Πιστοποιητικό σπουδών θα παίρνουν όσοι μαθητές δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται για το εθνικό απολυτήριο.

-Θα υπάρχει συντελεστής βαρύτητας για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανάλογα με τις στοχευμένες επιλογές (λιγότερες για μεγαλύτερο συντελεστή έναντι εκείνου που δηλώνει περισσότερες, επομένως μικρότερη βεβαιότητα).

Για τις τελικές εξετάσεις του εθνικού απολυτηρίου, η ύλη θα είναι της τελευταίας τάξης του Λυκείου, ωστόσο θεωρείται ότι ο μαθητής γνωρίζει όσα διδάχθηκε ήδη στην Α' Λυκείου.

Σε μεταβατική φάση, για να προστατευθεί το αδιάβλητο, τα θέματα θα ορίζονται από μια κεντρικ�� επιτροπή εξετάσεων, ενώ θα γίνεται χρήση «κεντρικής τράπεζας θεμάτων». Στο εθνικό απολυτήριο θα συνυπολογίζονται όλες οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν οι μαθητές, ενώ η διπλωματική εργασία θα προσμετράται σε σημαντικό ποσοστό (10-15%).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top