Μια ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ σύμπτωση! «Strawberry Moon» και θερινό ηλιοστάσιο μαζί!

Αυτό συμβαίνει κάθε 70 χρόνια

Μια ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ σύμπτωση! «Strawberry Moon» και θερινό ηλιοστάσιο μαζί!

​Μπορεί το καλοκαίρι να έχει μπει για τα καλά με την ζέστη τις τελευταίες ημέρες να είναι ανυπόφορη, όμως από αστρονομική άποψη αυτό θα γίνει λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 20 Ιουνίου, συγκεκριμένα στις 01:34 ώρα Ελλάδος της Τρίτης, οπότε θα συμβεί το θερινό ηλιοστάσιο.

Μάλιστα το ηλιοστάσιο φέτος θα συμπέσει σχεδόν με την πανσέληνο («Strawberry Moon») στις 02:02 ώρα Ελλάδος την Τρίτη 21 Ιουνίου. Μάλιστα, η σύμπτωση θερινού ηλιοστασίου και πανσελήνου έχει να συμβεί εδώ και 70 περίπου χρόνια.

Το θερινό ηλιοστάσιο θα εγκαινιάσει την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.

Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

Από την Κυριακή οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία.

Τι είναι το «Strawberry Moon»

Είναι η πανσέληνος του Ιουνίου, που ονομάστηκε έτσι από κάποιες αμερικανικές φυλές. Είναι μια πανσέληνος σαν όλες τις άλλες, η οποία όμως σηματοδοτεί την έναρξη της σεζόν της φράουλες. Η σύμπτωση του Strawberry Moon με το θερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει κάθε 70 χρόνια.

Εκδηλώσεις στο Πλανητάριο

Το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, με αφορμή το θερινό ηλιοστάσιο, ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό την Τρίτη 21 Ιουνίου, με δύο δωρεάν προβολές της παράστασης «Το Σύμπαν του Hubble», που προτείνεται για παιδιά άνω των εννέα ετών και ενήλικες.

H παράσταση περιγράφει την τεράστια συνεισφορά του αμερικανικού διαστημικού τηλεσκοπίου στο να αποκρυπτογραφήσουμε τα μυστικά του Σύμπαντος. Την κάθε παράσταση θα προλογίσει ο Άρης Μυλωνάς, συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης. Οι ώρες προβολών θα είναι 19:30 και 20:30, με είσοδο ελεύθερη, ενώ τα δελτία εισόδου θα διανέμονται από τις 19:00 της ίδιας ημέρας, από το ταμείο του Πλανηταρίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top