ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ στην Ειδομένη! ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης πέταξαν οι Σκοπιανοί

Εκρηκτική η κατάσταση με τραυματίες - Πρώτη ανάρτηση: 12:34

​Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην Ειδομένη, όταν λίγο μετά τις 12:00 περίπου 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες ξεκίνησαν από την αποκλεισμένη σιδηροδρομική γραμμή και έφτασαν στον φράχτη της ΠΓΔΜ.

αρχείο λήψης.jpg

Εκεί, εξοργισμένοι άρχισαν να ταρακουνούν το συρματόπλεγμα και κάποιοι κατάφεραν να περάσουν από την κεντρική πύλη.

16487955.jpg

Οι Σκοπιανοί απάντησαν με ρίψη χημικών, χειροβομβίδων κρότου – λάμψης ακόμα και πλαστικών σφαιρών για να τους απωθήσουν με αποτέλεσμα οι συγκεντρωμένοι να απομακρυνθούν και οι Σκοπιανοί συνοριοφύλακες να κλείσουν και πάλι το φράχτη.

16487958.jpg
Αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες τραυματίστηκαν από τις σφαίρες καουτσούκ, ενώ γυναίκες και παιδιά λιποθυμούσαν από τα δακρυγόνα.

αρχείο λήψης (1).jpg

Η κατάσταση ήταν τεταμένη, με τους πρόσφυγες να έχουν στήσει οδοφράγματα και να έχουν ανάψει φωτιές στον φράχτη της ΠΓΔΜ.

16487960.jpg
Μάλιστα πετούσαν πέτρες εναντίον των Σκοπιανών συνοριοφυλάκων, οι οποίοι απαντούσαν με χημικά.

16487957.jpg

Πηγές του ΥΕΘΑ τόνισαν πως δεν υ��ήρξε παραβίαση των συνόρων της ΠΓΔΜ στην Ειδομένη, ενώ πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δείχνουν ως υπαίτιους για τα επεισόδια, αλληλέγγυους, καθώς χθες, άγνωστοι μοίρασαν και κόλλησαν φυλλάδια με τα οποία καλούσαν τους πρόσφυγες να συγκεντρωθούν στη σιδηροδρομική γραμμή για να κινηθούν προς τα σύνορα.

«Η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λάμψης από τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα» τονίζει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης και καταλήγει:

«Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικού�� κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών. Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top