Παρασκευή και 13 σήμερα: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη ημέρα;

Η αλήθεια πίσω από την προκατάληψη

Παρασκευή και 13 σήμερα και δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται αυτήν τη «γρουσούζικη ημέρα».

Τι συμβαίνει όμως με αυτή την παράξενη ημέρα και γιατί θεωρείται γρουσούζικη;

Πρόκειται για μια δεισιδαιμονία που απαντάται κυρίως στις αγγλόφωνες χώρες. Η σχετική φοβία ονομάζεται στα αγγλικά Paraskavedekatriaphobia, από τις ελληνικές λέξεις «Παρασκευή», «δεκατρία» και «φοβία».

Η πρόληψη αυτή διαδόθηκε στις αγγλόφωνες χώρες τον 19ο αιώνα και πέρασε και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, μέσω της ταινίας τρόμου «Παρασκευή και 13» (1980). Παρόμοιες δεισιδαιμονίες υπάρχουν και σε άλλες παραδόσεις: Για παράδειγμα στην Ελλάδα και την Ισπανία θεωρείται γρορούζικη ημέρα η "Τρίτη και 13".

δγημδηγμδγημ.jpg

Για την προέλευσή της δεισιδαιμονίας που αφορά την σημερινή ημέρα, Παρασκευή και 13, έχουν εκφρασθεί ποικίλες θεωρίες, όπως ότι:

-Παρασκευή και 13 (13 Οκτωβρίου 1307) συντελέστηκε η εξολόθρευση του Τάγματος των Ναϊτών από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.

-Ήταν Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν και οι δύο από τον Παράδεισο.

-Παρασκευή έγινε η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου.

-Παρασκευή σταυρώθηκε ο Χριστός.

Το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ).

Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.

Τέλος, στην Πληροφορική υπάρχει ένας ιός με το όνομα «Παρασκευή και 13» (Friday 13th), που δημιουργήθηκε στο Ισραήλ το 1988. Ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει Παρασκευή και 13, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της λειτουργίας του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top