Κυριακή των Βαΐων: «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου»

Ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα

​Κυριακή των Βαΐων σήμερα και οι Ορθόδοξοι όλου του κόσμου γιορτάζουν την πανηγυρική είσοδο του Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ.

Ο Ιησούς έφτασε στα Ιεροσόλυμα από τη Βηθανία. Έστειλε δύο μαθητές Tου και Tου έφεραν ένα γαϊδουράκι, πάνω στο οποίο κάθισε και μπήκε στην πόλη.

Εκεί ο λαός, κρατώντας βάγια στα χέρια, Tον υποδέχθηκε και αρκετοί έστρωσαν στο δρόμο τα ρούχα τους, καθώς και κλαδιά από δέντρα για να πατήσει πάνω το γαϊδουράκι.

Όλοι μαζί μάλιστα, γέροι, νέοι και παιδιά φώναζαν: «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».

Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, συμβολίζει ουσιαστικά την είσοδο του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Ιησού, αφού λίγες μέρες αργότερα θα σταυρωθεί και στην συνέχεια θα αναστηθεί για τη σωτηρία του ανθρώπου.

Την Κυριακή των Βαΐων, όλοι οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια και φύλλα από άλλα νικητήρια φυτά, όπως είναι η δάφνη, η ιτιά, η μυρτιά και η ελιά, τα οποία μοιράζονται μετά τη λειτουργία στους πιστούς.

Με τα βάγια, οι πιστοί στολίζουν τους τοίχους των σπιτιών τους και το εικονοστάσι τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top