Τα καλά της κρίσης: καταναλώνουμε λιγότερα και... μειώθηκαν τα σκουπίδια!

Ποιές περιοχές της Αττικής αναδεικνύονται πρωταθλητές

Τα καλά της κρίσης: καταναλώνουμε λιγότερα και... μειώθηκαν τα σκουπίδια!

Έχει και τα καλά της η οικονομική κρίση: μιας και οι τσέπες μας δεν αντέχουν και πολλά, κάνουμε περιορισμένες αγορές, οπότε… μειώθηκε ο όγκος των σκουπιδιών! Μάλιστα, εκτός από τις φτωχότερες περιοχές της Αττικής, μείωση παρατηρείται και στα «πλούσια» προάστια.

Από την κορυφή της λίστας με τις χώρες που παράγουν τα περισσότερα σκουπίδια, η χώρα μας βρίσκεται πλέον στις… τελευταίες θέσεις. Ειδικότερα, το 2009 ο μέσος Έλληνας πέταξε 641 κιλά απορριμμάτων, ενώ το 2013 427 κιλά, δηλαδή την ημέρα παράγει πλέον 1,19 κιλά σκουπίδια, από 1,75.

Το 32% «έπιασε» σε 5 χρόνια η μείωση των απορριμμάτων, που οφείλεται στα πενιχρά εισοδήματα που έχουμε και την συνακόλουθη μείωση της κατανάλωσης, αλλά και του περιορισμού της σπατάλης, στην οποία είχαμε συνηθίσει προ ετών.

aporrimmata-ellada1.jpg

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή Της Κυριακής», η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην παραγωγή σκουπιδιών καταγράφεται στις φτωχότερες συνοικίες.

Για παράδειγμα, ο μέσος Περιστεριώτης, που το 2010 παρήγαγε 678 κιλά σκουπίδια, το 2013 τα μείωσε κατά 38%, ενώ ο μέσος κάτοικος Ψυχικού και Φιλοθέης, που το 2010 παρήγαγε 706 κιλά σκουπίδια, τα περιόρισε μόλις κατά 16%.

Επίσης, οι κάτοικοι της Κηφισιάς, της Βουλιαγμένης, της Βούλας και της Βάρης παρήγαγαν πέρυσι 655 κιλά σκουπίδια, ενώ όσοι μένουν σε Γαλάτσι, Ζωγράφου, Πετρούπολη και Πέραμα μόλις τα μισά!

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για το 2014, τα σκουπίδια μας δεν φαίνεται να μειώθηκαν περαιτέρω την χρονιά που διανύουμε και, μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές, υπάρχει σταθεροποίηση στα νούμερα του 2013.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top