«Θύελλα αντιδράσεων» για την απομάκρυνση ράμπας ΑμΕΑ από τη Νέα Μάκρη

Πως σχολιάζει στο star.gr το περιστατικό Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας

«Θύελλα αντιδράσεων» ξέσπασε πριν από λίγες ημέρες σε παραλία της Νέας Μάκρης όταν διεκόπησαν οι εργασίες τοποθέτησης SΕΑΤRAC (σύστημα με ράμπες για την απρόσκοπτη πρόσβαση ατόμων με αναπη��ία στη θάλασσα) μετά τις έντονες αντιδράσεις λουομένων, οι οποίοι υποστήριζαν πως ενοχλεί και είναι άχρηστο καθώς δεν βλέπουν κόσμο να το χρησιμοποιεί.
μακισσσ.jpg

Συγκεκριμένα, άνδρες του Λιμενικού Σώματος έπειτα από «ανώνυμες καταγγελίες κατοίκων», παρενέβησαν κατά τη διάρκεια της εγκατάστασής της στην παραλία και την απαγόρευσαν.

Μιλώντας στο star.gr, o Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Γεράσιμος Φεσσιάν, ο ��ποίος είναι άτομο με αναπηρία, είπε: «Κατά την προσωπική μου εκτίμηση το Λιμενικό προχώρησε σε μια έκνομη δράση με ρουσφετολογικά χαρακτηριστικά. Αυτό διότι με την τελευταία ΚΥΑ οι Αιγιαλοί έχουν περάσει ως αρμοδιότητα χωροθέτησης και εμπορικής εκμετάλλευσης στους Δήμους, με την σύμφωνη γνώμη της Κτηματικής Υπηρεσίας Αθηνών (Δημοσίου). Άρα δεν προκύπτει νομικό πλαίσιο αντίδρασης. Από μια άλλη οπτική γωνία εκτιμώ πως το Λιμενικό θα έπρεπε να προσπαθεί να κατανοήσει την εκτέλεση της συγκεκριμένης δραστηριότητας κα όχι να την καταστείλει. Δηλαδή τα δικαιώματα των λουομένων ΑμεΑ ποιος θα τα προστατεύει; Γιατί λειτούργησε ρατσιστικά αναδεικνύοντας ότι υπεράσπιση χρειάζονται μόνο οι κάτοικοι; Ένοιωσε το Λιμενικό Σώμα ότι προσέφερε κοινωνικό έργο με ��ην συγκεκριμένη πράξη του;»

politeia.seatrac1.jpg

Παράλληλα, όταν ρωτήθηκε πως ένιωσε όταν πληροφορήθηκε ότι κάποιοι συνάνθρωποί μας δεν σκέφτηκαν ότι με αυτήν τους την κίνηση ότι βάζουν στο περιθώριο τα άτομα με κινητικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να μην τα αφήνουν να χαρούν τη θάλασσα δήλωσε: «Ένοιωσα πως έχουμε όλοι μας πολύ δουλειά να κάνουμε. Αρχικά οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες και δευτερευόντως οι συνδικαλιστικοί φορείς των Ατόμων με Αναπηρία. Πραγματικά έχω εκπλαγεί με την χαλαρή τους αντίδραση. Το SEATRAC αποτελεί μια αξιόπιστη λύση σε ένα πρόβλημα που για δεκαετίες ταλάνιζε την Αναπηρική οικογένεια. Εάν δεν έχεις την ικανότητα να υπερασπιστείς την λύση ενός προβλήματος σου, γιατί να το κάνει ο άλλος; Άρα διαφαίνεται ότι υπάρχει ανάγκη ορθολογικής και μεθοδευμένης υποστήριξης των αναγκών μας αλλά και των λύσεων που προτείνουμε».

ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΣΠΟΤ SEATRAC.jpg

Ο κ. Φεσσιάν δίχως ίχνος εμπάθειας τόνισε ότι ενδεχομένως οι κάτοικοι να έκαναν ένα παιδαριώδες λάθος, γιατί ίσως δεν κατενόησαν τι θα γινόταν. Για εκείνον άλλωστε η πρόσβαση στη θάλασσα σημαίνει ελευθερία, αυτονομία, δίχως περιορισμούς.

Τελικά ο «ρατσισμός» δεν νίκησε καθώς η αντίδραση των κατοίκων έφερε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα αφού με εντολή Δημάρχου στην παραλία Μαραθώνα, θα τοποθετηθούν δυο SEATRAC.

Κλείνοντας ο κ. Φεσσιάν τόνισε: «Οι πολίτες πρέπει να ότι έχουμε και εμείς δικαιώματα ως άνθρωποι και κανένας δεν μπορεί να μας τα περιορίσει ή να στέκεται εμπόδιο σε αυτά.

Επιτέλους ότι η Πολιτεία να σκύψει πραγματικά για να βρει λύσεις με σχέδιο δράσης και πρόγραμμα και όχι επίπλαστα όταν προκύπτει μια είδηση εκμεταλλευομένη τον ανθρώπινο πόνο που βιώνουμε οι Ανάπηροι και οι οικογένειες μας».

Τι είναι το SΕΑΤRAC:

Το SEΑTRAC σήμερα αποτελεί την πλέον αξιόπιστη δοκιμασμένη συσκευή αυτόνομης πρόσβασης στην θάλασσα Ατόμων με Αναπηρίες και γενικά εμποδιζόμενων Ατόμων. Επιπλέον είναι βραβευμένη με το πρώτο βραβείο καινοτομίας στον διαγωνισμό «ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙΣ» από τον ΣΕΒ και την Eurobank. Για τον λόγο αυτό και το Πανεπιστήμιο Πατρών προχώρησε άμεσα στην σύσταση εταιρίας spin off με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση των πνευματικών δικαιωμάτων της διεθνούς πατέντας, με τον διακριτικό τίτλο ΤΟΒΕΑ ΕΠΕ.

Ως εμπνευστής της ιδέας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών, Τμήμα Αεροναυπηγών Μηχανικών (Καθηγητής Βασίλης Κωστόπουλος, Δκτρ. Γιώργος Σωτηριάδης, και υπ. Δκτρ. Ιγνάτιος Φωτίου), αφού ως Αντινομάρχης Υγείας του Ν. Αχαΐας το 2008 κατόπιν αποδοχής της πρότασης του από τον Νομάρχη Αχαΐας κ. Δημήτρη Κατσικόπουλου προχώρησε άμεσα στον σχεδιασμό και ολοκλήρωση του έργου «Πρόσβαση των ΑμεΑ στην Θάλασσα» παραδίδοντας πέντε προσβάσιμες παραλίες στον Νομό Αχαΐας.

Ρεπορτάζ: Μίτση Σκέντζου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top