Απόφαση ΒΟΜΒΑ από το ΣτΕ: Αποφάσισε επιστροφή στην διαιτησία

Αντισυνταγματικές οι μειώσεις μισθών δικαστικών λειτουργών, ενστόλων

Απόφαση ΒΟΜΒΑ από το ΣτΕ: Αποφάσισε επιστροφή στην διαιτησία

Αντισυνταγματικές είναι μόνο οι μειώσεις μισθών δικαστικών λειτουργών και ενστόλων, συνταξιούχων δικαστών κλπ , αφού μετά από 19 μήνες που κρατήθηκε από το εισηγητή η υπόθεση το Συμβούλιο της Επικρατείας νομιμοποίησε με τη βούλα του, ουσιαστικά όλες τις μνημονιακές προβλέψεις για τα εργασιακά δικαιώματα κυρίως των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό το Μνημόνιο ΙΙ (νόμος 4046/2012) μόνο κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο καταργείται η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία, αλλά δέχτηκε ως συνταγματικά τα μέτρα κατά των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα όπως :

-η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών

-η κατάργηση του επιδόματος γάμου,

-η κατάργηση της υπογραφής των εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (κατώτερες αποδοχές) μετά από διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων (ΣΕΒ-ΓΕΣΕΕ)

-η λεγόμενη «μετενέργεια», κ.λπ.

Η υπόθεση είχε συζητηθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2012 με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο, εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηρακλή Τσακόπουλο και συμμετείχαν συνολικά 31 δικαστές. Εξ΄ αυτών, δύο ήταν αντιπρόεδροι (Αθανάσιος Ράντος και Δημοσθένης Πετρούλιας), τρεις ήταν πάρεδροι χωρίς δικαίωμα ψήφου και δύο σύμβουλοι Επικρατείας ήταν αναπληρωματικοί.

Τον Απρίλιο του 2013 πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη των δικαστών κεκλεισμένων των θυρών. Η υπόθεση έμεινε στα χέρια του εισηγητή 19 μήνες και σήμερα δημοσιεύθηκε η επίμαχη απόφαση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top