Αγορά Μοδιάνο: Προς ιδιωτικοποίηση το «Covent Garden της Θεσσαλονίκης»

Αντίθετοι οι επαγγελματίες για το προστατευόμενο από την UNESCO μνημείο

Έως τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να κριθεί η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του ποσοστού που ελέγχει το ελληνικό Δημόσιο στην αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκη, ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση για την τύχη του προστατευόμενου από την UNESCO μνημείου.

Το Δημόσιο κατέχει περίπου το 43,6% της εν λόγω ιστορικής αγοράς, ποσοστό που μέχρι πρότινος ανήκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και πλέον στη «διάδοχό» της, Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε 60 συνιδιοκτήτες, μεταξύ των οποίων και γνωστές επιχειρηματικές οικογένειες της Θεσσαλονίκης.

Το «Covent Garden» της Θεσσαλονίκης

«Η αγορά Μοδιάνο έχει ιστορική σημασία, γιατί όταν χτίστηκε εξελίχθηκε στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια βέβαια, η περιοχή άλλαξε, η αγορά έπεσε στο ναδίρ και σήμερα ουσιαστικά λίγα καταστήματα λειτουργούν, το μεγαλύτερο μέρος της παραμένει κενό» επισημαίνει στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαβίδ Σαλτιέλ για την ιστορική αγορά που χτίστηκε το 1922 από τον μηχανικό Έλι Μοδιάνο.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι τα κτίρια της αγοράς δεν έχουν επισκευαστεί επί δεκαετίες και παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα. «Ωστόσο, η αγορά αυτήθα μπορούσε να αξιοποιηθεί κατάλληλα, σε συνδυασμό και με τη λεγόμενη “Νέα Αγο��ά”, και να γίνει ένα “Covent Garden” για τη Θεσσαλονίκη, π.χ., μέσω της ένταξής της σε κάποιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ» καταλήγει ο κ.Σαλτιέλ.

«Τα καταστήματα στη Μοδιάνο ξεκίνησαν να κλείνουν το 1996-1997, με αποκορύφωμα το 2002-2003. Πολλά από αυτά είναι ανοίκιαστα από τότε. Η αγορά έχει αρχίσει να μοιάζει με πύργο φαντασμάτων» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Χρήστος Νικολόπουλος.

Πότε ξεκίνησε η κατηφόρα; Κατά τον ίδιο, όταν το 43,6% της αγοράς Μοδιάνο πέρασε στην ΚΕΔ, στη δεκαετία του '90: «Τότε, γύρω στο 1990, κατασχέθηκε από την ΚΕΔ για οικονομικούς λόγους το 43%, περίπου, της Αγοράς, που κατείχε η Βικτώρια Μοδιάνο. Το υπόλοιπο ποσοστό έμεινε στους 60 ιδιοκτήτες. Αυτό το ιδιοκτησιακό καθεστώς δημ��ουργεί τα προβλήματα στην αγορά. Από τη μία υπάρχουν πολλοί ιδιώτες, που δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους για να υλοποιηθεί ένα σχέδιο αναβάθμισης της αγοράς και από την άλλη έχεις το δημόσιο, που έχει αδιαφορήσει εντελώς για τη Μοδιάνο και δεν έχει κάνει καμία διαχείρισή της όλα αυτά χρόνια».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top