SOS! Στην Ελλάδα του 2013 κινδυνεύουν ακόμα και τα νεογέννητα για... 350.000 ευρώ

Στον "αέρα" ο έλεγχος των νεογνών για ασθένειες που οδηγούν σε νοητική στέρηση

Σε κίνδυνο από ότι φαίνεται θα βρίσκονται από εδώ και στο εξής πολλά νεογέννητα παιδάκια καθώς από την 1η Ιουλίου απειλείται με «λουκέτο» δημόσιο πρόγραμμα ελέγχου νεογνών για ασθένειες οι οποίες αν δεν διαγνωσθούν έγκαιρα, οδηγούν σε νοητική στέρηση. Ο λόγος; Επειδή δεν υπάρχουν λεφτά για την αγορά αντιδραστήρων τα οποία υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν 350.000 ευρώ! Και όλα αυτά στην Ελλάδα του 2013!

Αυτές οι εξετάσεις αν και άγνωστες στους περισσότερους γονείς είναι πολύ σημαντικές, αλλά λόγω… έλλειψης κονδυλίων τα παιδάκια κινδυνεύουν! Για όσους δεν γνωρίζουν, από την τρίτη ημέρα ζωής του βρέφους, συνήθως ενώ είναι ακόμα στο μαιευτήριο, ένα πολύ μικρό δείγμα αίματος από τη φτέρνα του απορροφάται από ειδι��ό χαρτί και αποστέλλεται για ανάλυση στα εργαστήρια του Ινστιτούτου στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Σκοπός των εξετάσεων είναι ο εντοπισμός τεσσάρων ασθενειών: του συγγενούς υποθυρεοειδισμού, της φαινυλκετονουρίας, της γαλακτοζαιμίας και της ανεπάρκειας ερυθροκυτταρικού ενζύμου (G6PD). Οι τρεις πρώτες, αν δεν διαγνωσθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε νοητική υστέρηση, ενώ η τέταρτη έχει να κάνει κυρίως με αλλεργίες.

Για ν�� καταλάβετε πόσο σημαντική είναι υπόθεση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πέρυσι σε περισσότερες από 101.000 αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν εντοπίσθηκαν 177 βρέφη με τέτοιου είδους ασθένειες, οι οποίες αντιμετωπίσθηκαν με ειδικές θεραπείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αντιδραστήρια για τις συγκεκριμένες εξετάσεις κανονικά θα έπρεπε να έχουν παραγγελθεί από τις αρχές του μήνα, όμως, εξαιτίας του συστήματος που εφαρμόζεται, δεν μπορεί να γίνει καμία παραγγελία γιατί τα χρήματα είναι δεσμευμένα για τη μισθοδοσία του προσωπικού.


Όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Γκιργκινούδης, διευθυντής των βιοχημικών εργαστηρίων στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο δαπανήθηκαν σχεδόν όλα τα χρήματα που είχαν προϋπολογισθεί για τη λειτουργία του φορέα το 2013, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παραγγείλουν αντιδραστήρια για τις αναλύσεις αίματος των νεογνών.

«Το 2012 το υπουργείο είχε εγκρίνει ποσό 1,76 εκατομμυρίων ευρώ και μας έδωσαν και μια έκτακτη επιχορήγηση γιατί πάλι δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε, φτάνοντας συνολικά τα 2,084 εκατομμύρια. Το 2013 ενέκριναν και πάλι 1,76 εκατομμύρια. Τα 1,4 περίπου είναι οι μισθοί με το νέο μισθολόγιο. Οπότε μένουν 360.000 ευρώ - ποσό που έφτασε για τη λειτουργία του πρώτου εξαμήνου. Μάλιστα, επειδή έχουν γίνει πολύ αυστηρά τώρα τα πράγματα, δεν μπορείς να παραγγείλεις αντιδραστήρια αν δεν έχεις κάποια χρήματα προϋπολογισμένα στο περίφημο μητρώο δεσμεύσεων, το οποίο ουσιαστικά έχει κοκκινίσει - έχουμε τώρα περίπου 15.000 ευρώ. Όσα ξοδέψαμε στο πρώτο εξάμηνο, άλλα τόσα χρειαζόμαστε και για το δεύτερο, δηλαδή σχεδόν 350.000 ευρώ», λέει ο κ. Γκιργκινούδης που είναι και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στον εν λόγω φορέα.

Το υπουργείο Υγείας έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα, ωστόσο δεν έχει δοθεί κάποια λύση προς το παρόν. «Αν δεν παραγγείλουμε τα αντιδραστήρια μέχρι το τέλος της εβδομάδας, κινδυνεύουμε να μας "ξεφύγουν" βρέφη», προειδοποιούν υπάλληλοι του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού που εποπτεύει το Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top