Την νομιμότητα της επένδυσης στο Ελληνικό εξετάζει το ΣτΕ

Μετά από προσφυγή των κατοίκων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφανθεί, εκ νέου , για τη νομιμότητα μιας ακόμα επένδυσης στρατηγικού χαρακτήρα σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας καλείται να εκδικάσει την προσφυγή κατοίκων του Ελληνικού κατά της μεταβίβασης στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου του 30% των εκτάσεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, της μαρίνας Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά Αττικής.

Όπως αναφέρεται στην προσφυγή η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ για 99 χρόνια 5.249.873 τ.μ. του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, 426,011 τ.μ. του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας του Αγίου Κοσμά και 529.792 τ.μ. του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας προσκρούει σε συνταγματικές διατάξεις.

Στην αίτησή τους οι κάτοικοι υπογραμμίζουν ότι οι εκτάσεις που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως ο αιγιαλός, η παραλία, η χερσαία ζώνη της μαρίνας, τα δημόσια δάση και οι δασικές εκτάσεις υπάγονται στη δημόσια περιουσία του κράτους και είναι αναπαλλοτρίωτη ενώ στην επίμαχη έκταση υπάρχουν πολύ σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι (π.χ η χερσόνησος του Αγίου Κοσμά είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος):

Οπως τονίζουν μεταβιβάζεται «στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ποσοστό 30% εξ αδιαιρέτου μεταξύ άλλων και της Κωλιάδας άκρας του Αγίου Κοσμά χαρακτηρισμένου αρχαιολογικού χώρου και για το λόγο αυτό αντίκειται στο άρθρο 7 του ν. 3028/2002, εκτελεστικού νόμου του άρθρου 18 του Συντάγματος, ο οποίος επιτάσσει ότι “τα αρχαία ακίνητα μνημεία που χρονολογούνται έως και το 1453 ανήκουν στο Δημόσιο κατά κυριότητα και νομή και είναι πράγματα εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top