Ευτυχισμένο ή γρουσούζικο το 20…13;

“Triskaidekaphobia…” ο αριθμός που έχει και επίσημη ονομασία φοβίας!

​της Σοφίας Βάγκα

Σωρεία δεισιδαιμονιών, προλήψεων και προκαταλήψεων συνοδεύουν την ιστορία του λαού μας. Με αποκορύφωμα το πολυσυζητημένο «τέλος του κόσμου» που θα έφερνε η 21η Δεκε��βρίου του 2012, σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγια. Πλησιάζοντας ωστόσο, σ’ έναν αριθμό που καθόλου τυχερός δεν θεωρείται από την πλειοψηφία των λαών και ειδικά των Ελλήνων, η ανησυχία μας –αν και είμαστε ακόμη ζωντανοί- για τι «δώρα» θα φέρει η νέα χρονιά συνεχίζει να εντείνεται…

Από πού προκύπτει αλήθεια η γρουσουζιά του αριθμού «13»;
Για τους Έλληνες, οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν ότι το δίπτυχο “Τρίτη και 13” είναι «καταραμένη μέρα» και κατ’ επέκταση «καταραμένο» νούμερο, γιατί συμπίπτει με την ημερομηνία της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης (Τρίτη 29 Μαΐου 1453). Αν προσθέσουμε τη χρονολογία 1+4+5+3, μας δίνει άθροισμα 13!

1.jpg

Σε όλο τον κόσμο όμως, ο αριθμός «13» κουβαλά γρουσουζιά και κακοτυχία. Μάλιστα υπάρχουν δρόμοι στο Παρίσι που το 13 έχει αντικατασταθεί με το 12Α, κάποια ξενοδοχεία δεν διαθέτουν καν δωμάτιο «13», ενώ μέχρι και μεγάλες αεροπορικές εταιρείες κατανέμουν τις θέσεις από το 12 στο 14, παραλείποντας τον αριθμό 13!

Στην αστρολογία και στις κάρτες ταρό, η κάρτα με τον αριθμό 13 αντιστοιχεί στον «θάνατο», ενώ μέχρι και σε παλιότερη έρευνα του «Medical Journal» επιβεβαιωνόταν πως οι πιθανότητες αυτοκινητικού ατυχήματος αυξάνονται στο διπλάσιο κάθε Παρασκευή και 13.

2.jpg

Αριθμός «13» λοιπόν, o αριθμός που έρχεται να «σπάσει» την αρμονία του τέλειου αριθμού «12»…!

«12»… ο τέλειος αριθμός!
Αν το καλοσκεφτείτε, θα εντοπίσετε πως η μέρα χωρίζεται σε δύο 12ωρα, ο χρόνος έχει 12 μήνες, τα Ευαγγέλια είναι 12, ο Ιησούς είχε 12 μαθητές, ο Ηρακλής είχε κάνει 12 άθλους, οι θεοί του Ολύμπου ήταν 12, οι 12 φυλές του Ισραήλ στην Παλαιά Διαθήκη, η ουράνια ζωδιακή ζώνη έχει 12 αστερισμούς κι αν θέλετε να σας φέρω πιο πρόσφατα παραδείγματα…, μέχρι και η μπλε σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελείται από 12 χρυσούς αστέρες που συμβολίζουν τα πρώτα 12 κράτη-μέλη της με 12ο μάλιστα την Ελλάδα… (αν και ήταν η 10η χώρα σε σειρά ένταξης).

3.jpg

Η τελειότητα του αριθμού «12» βασίζεται εν κατακλείδι στις πολιτιστικές και θρησκευτικές ρίζες των Χωρών της Ευρώπης, καθώς αυτός αντιπροσωπεύει έναν πλήρη κύκλο κι έχει ένα τέλειο και σημαντικό χαρακτήρα που έχει ισχύ μέχρι σήμερα στους περισσότερους πολιτισμούς του κόσμου.

4.jpg

Έτσι είναι κατανοητή η προκατάληψη για το «13», του αριθμού που ουσιαστικά έρχεται να ξεκινήσει μια νέα 12άδα και να «τελειώσει» την ισορροπία και την αρμονία της προηγούμενης!

“Triskaidekaphobia…” (Η φοβία του 13)

Μέχρι και δική της ονομασία απέκτησε η φοβία των Ελλήνων και δη των χριστιανών για τους κακούς οιωνούς του αριθμού «13». Αν και ο χριστιανισμός δεν ασπάζεται προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες, πολλοί χριστιανοί θεωρούν ότι το «13» φέρει αρνητικά γεγονότα, συνδυάζοντας το με τον Ιούδα, τον 13ο μαθητή του Χριστού, αλλά και με τον Σατανά (Εωσφόρος), που ήταν ο 13ος άγγελος, πριν γίνει έκπτωτος.

5.jpgΚαλώς να ‘ρθεις… 2013!
«Όταν έχεις μοναδικό εφόδιο ένα σφυρί, αντιμετωπίζεις τις αλλαγές σαν να είναι καρφιά!» εί��ε πει ο Αμερικανός ψυχολόγος, γνωστός για τη θεωρία του περί ιεράρχησης αναγκών, Abraham Maslow. Συνεπώς αν αντιμετωπίζετε την αλλαγή- το νέο ξεκίνημα ως εμπόδιο κι όχι ως ευκαιρία… τότε μπορείτε ν’ αποδώσετε τις ευθύνες στο φημολογούμενο γρουσούζικο «13»!

6.jpg

Για τους υπολοίπους έχω να σας πω πως οι αστρολόγοι χαρακτηρίζουν το 2013 «χρονιά των ηρώων», καθώς προβλέπουν πως η πενταετία που θα μεσολαβήσει θα είναι καθοριστική για την συνέχεια του πολιτισμού μας και η χρονιά θα σημαδευτεί με γεγονότα που θα σφραγίσουν την πολιτική, την κοινωνική και την οικονομική εξέλιξη πολλών κρατών. Η ανθρωπότητα θα κληθεί να βιώσει ένα «τέλος εποχής» και να αποφασίσει τη συγγραφή ενός νέου έργου ζωής!

Τέλος, σύμφωνα με την αριθμολογία (την πανάρχαια μαντική τέχνη που αποδίδει ερμηνείες στα σύμβολα και τα γράμματα της αλφαβήτου μέσω αριθμών), της οποίας «πατέρας» υπήρξε ο Πυθαγόρας, το έτος 2013 συμβολίζεται με τον αριθμό 6! Αν ασπαστούμε λοιπόν τη μέθοδο αυτή, κατά την οποία το Παγκόσμιο Έτος 2013 δονείται με την ενέργεια του 6, το μήνυμα που μας φέρει η νέα χρονιά είναι «Να καλλιεργήσουμε κοινωνικές σχέσεις και ν’ αποδώσουμε τη σωστή αξία στα αισθήματα, τόσο στα δικά σας όσο και των άλλων».

Ευτυχισμένο λοιπόν το 2013 με υγεία, αναγέννηση, αξιοκρατία και δικαίωση σε εθνικό, διεθνές αλλά και προσωπικό επίπεδο!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top