Τιμήθηκε η γυναίκα-θρύλος που έκανε τον άθλο του Φειδιππίδη:Ήταν αγώνας προς τιμήν της Ελλάδας!

H Marathon Team Greece διοργάνωσε αγώνα δρόμου για να τιμήσει την Ελληνίδα υπερμαραθωνοδρόμο, την πρώτη που ολοκλήρωσε την ιστορική διαδρομή των 524 χιλιομέτρων

Το 2010 η Μαρία Πολύζου έγραψε ιστορία.
Με πάθος, ελληνική ψυχή και απαράμιλλη αφοσίωση στο στόχο της, πέτυχε έναν μοναδικό άθλο στα παγκόσμια χρονικά: έγινε η πρώτη γυναίκα υπερμαραθωνοδρόμος που ολοκλήρωσε τη διαδρομή των 524 χιλιομέτρων, από την Αθήνα στην Σπάρτη, επιστροφή και τελική κατάληξη στον Τύμβο του Μαραθώνα, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο Αθηναίος αγγελιοφόρος-δρομέας Φειδιππίδης ακριβώς 2.500 χρόνια πριν!
Ωστόσο, τ�� εντυπωσιακό επίτευμα δεν ήρθε εύκολα. Η Μαρία Πολύζου ταξίδεψε πολλές φορές από τη ζωή στο θάνατο. Οι γιατροί επέμεναν να σταματήσει, σε διάστημα έξι ημερών κοιμήθηκε λιγότερο από 10 ώρες, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδρομής τα πόδια της πρήστηκαν σε τέτοιο βαθμό που υποχρεώθηκε να φορέσει δύο νούμερα μεγαλύτερο παπούτσι!
Η ίδια, όμως, ήταν αποφασισμένη να πετύχει κάτι που έμοιαζε μέχρι εκείνη τη στιγμή ακατόρθωτο… Όπερ και εγένετο!
Την Κυριακή στον Μαραθώνα, η Marathon Team Greece By Maria Polyzou διοργάνωσε αγώνα δρόμου προς τιμήν της για την επίτευξη του «Φειδιππίδιου Άθλου».
fghfgh.jpg
«Πρόκειται για τη μοναδική γυναίκα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα που διένυσε αυτή την απόσταση (Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα-Τύμβος Μαραθώνα 524 χλμ.), ακριβώς με τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από την Ιστορική Μάχη του Μαραθώνα! Η Μαρία Πολύζου έγραψε ιστορία βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια της τη ζωή και είναι η μοναδική γυναίκα από την αρχαιότητα που έτρεξε την απόσταση αυτήν! Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι δρομείς της, για να την ευχαριστήσουμε για όλα όσα προσφέρει σε εμάς, στην Ελλάδα και στην ιστορία μας, είναι αυτός ο αγώνας δρόμ��υ για να την τιμήσουμε με την πρωτοβουλία μας» αναφερόταν -μεταξύ άλλων- στο «κάλεσμα» για τον αγώνα προς τιμήν της Ελληνίδας υπερμαραθωνοδρόμου.
Πολύ��ου: Ήταν ένας αγώνας προς τιμήν της Ελλάδας!
«Ήταν ένας αγώνας προς τιμήν της Ελλάδας, της μάχης του Μαραθώνα. Προς τιμήν της Ιστορίας. Εγώ είμαι ένα μέρος και ένα μικρό κομμάτι της χώρας αυτής, που έτρεξα από την Αθήνα στην Σπάρτη και επιστροφή στον Τύμβο του Μαραθώνα για να δώσω αυτό το μήνυμα: σεβασμός στην Ελλάδα, σεβασμός στους προγόνους, σεβασμός στην ιστορία. Ήταν αγώνας αφιερωμένος στη νέα γενιά» είπε μετά το τέλος του αγώνα στο Praktoreio Sport του ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρώην διευθύντρια του Μουσείου μαραθωνίου δρόμου και πρέσβειρα του Ελληνικού αθλητισμού.
Η ίδια, όταν ρωτήθηκε τι σκεφτόταν την ώρα που βάδιζε πάνω στα χνάρια του Φειδιππίδη είπε: «Ένα πράγμα είχα μόνο στο μυαλό μου. Να με βλέπω να π��οσκυνώ στον Τύμβο του Μαραθώνα. Να προσκυνώ στους 192 Αθηναίους Μαραθωνομάχους, οι οποίοι κείτονται εκεί και οι οποίοι πολέμησαν για την ελευθερία, για την Δημοκρατία. Για ολόκληρη την Ευρώπη. Γι` αυτό που είμαστε εμείς αυτήν τη στιγμή. Εάν δεν υπήρχε η Μάχη του Μαραθώνα δεν θα υπήρχε ούτε ο χρυσός αιώνας του πολιτισμού. Δεν θα υπήρχαν οι τέχνες, η φιλοσοφία, η ποίηση που αναπτύχθηκαν μετά τη μάχη. Ήμουν πολύ τυχερή που κατάφερα να το κάνω και να το ολοκληρώσω. Είμαι ευγνώμων στο Θεό που μου έδωσε τη δύναμη, την ιδέα να το υλοποιήσω και στο τέλος να επιζήσω».
Το μήνυμά που ήθελε να στείλει με την επίτευξη του μοναδικού της άθλου ήταν ελευθερία, δημοκρατία, αγάπη, ειρήνη. Ιδανικά και αξίες που -σε πολλές των περιπτώσεων- καταλύονται εν έτει 2016 λόγω του φαντάσματος της τρομοκρατίας που πλανάται πάνω από την υφήλιο.
gfhfh7.jpg
«Περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη για να ακούσουμε αυτά τα τεράστια μηνύματα. Μακάρι, αυτή η χούφτα ανθρώπων που είμαστε εδώ, σε αυτόν τον ιερό χώρο, τον Τύμβο του Μαραθώνα και η οποία εκπροσωπεί όλα αυτά τα ιδανικά, όλες αυτές τις μεγάλες αξίες, να αποτελέσει την σπίθα που θα φέρει την ειρήνη, τη δημοκρατία και την αγάπη σε όλον τον κόσμο. Τα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει εθνότητα. Υπάρχει μία μεγάλη φυλή: οι άνθρωποι. Και όλοι πρέπει να το καταλάβουμε. Ότι ζούμε πάνω σε έναν πλανήτη και θ�� πρέπει όλοι να είμαστε αγαπημένοι. Όχι άλλος πόλεμος. Μόνο ειρήνη και αγάπη» τόνισε η ίδια.
Το μήνυμα ενόψει Ρίο: Πάνω απ’ όλα η Ελλάδα ψηλά!
Σε λίγες εβδομάδες, στο Ρίο θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η Μαρία Πολύζου έστειλε το δικό της μήνυμα. «Πάνω απ` όλα η Ελλάδα ψηλά. Οι Έλληνες να αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις και να σηκώσουν ψηλά τη σημαία και το εθνόσημο. Από και πέρα, να έχουμε ασφαλείς αγώνες. Κανείς να μην χτυπήσει τον Ολυμπισμό από καμιά πλευρά της γης», είπε η παλιά αθλήτρια του Έσπερου και του Πανελληνίου ΓΣ, η οποία κλείνοντας ευχαρίστησε τον Κωνσταντίνο Μπονότη, αλλά και τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα, Σπύρο Ζαγάρη, για την πρωτο��ουλία που πήραν για τον Κυριακάτικο αγώνα δρόμου με τερματισμό το άγαλμα του Μιλτιάδη στον Τύμβο του Μαραθώνα.
«Ευχαριστώ τον αντισυνταγματάρχη Αλέξανδρο-Κωνσταντίνο Μπονώτη για την ιδέα και υλοποίηση αυτού του αγώνα, τον Νίκο Αρμένη, τον πρόεδρο του Μιλτιάδη Μαραθώνος, Νίκο Βεντούρα, τον πρεσβευτή της Φλόγας του Μαραθωνίου δρόμου και τότε δήμαρχο Μαραθώνα, Σπύρο Ζαγάρη, όλους τους δρομείς της ομάδας Marathon Team Greece και όλους όσοι παραβρέθηκαν και έτρεξαν σε αυτόν τον συμβολικό αγώνα τιμής στην Ιστορία» κατέληξε η Μαρία Πολύζου, η οποία να θυμίσουμε πως ήταν η πρώτη Ελληνίδα μεγάλων αποστάσεων που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς αγώνες (Ατλάντα 1996), με δικά της μάλιστα έξοδα!
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον τερματισμό και του τελευταίου δρομέα έλαβε χώρα κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο των Αθηναίων πεσόντων.
Δείτε ακόμη:
* Τα πλάνα ειναι από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top