Πλατινί: «Οι σύλλογοι πρέπει να ζουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους»

Προέτρεψε τις ποδοσφαιρικές ομάδες να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο

Πλατινί: «Οι σύλλογοι πρέπει να ζουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους»

Ο Μισέλ Πλατινί σε συνάντηση που είχε σήμερα, Τρίτη (21/10) με υπουργούς Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Ρώμη, τόνισε πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο που θα απαγορεύει την ιδιοκτησία παικτών από τρίτα μέρη.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι οι συνολικές ζημιές μεταξύ των ευρωπαϊκών συλλόγων έχουν μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια και προέτρεψε τους συλλόγους να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, υπενθυμίζοντας και τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η UEFA στην πρωταθλήτρια Αγγλίας, Μάντσεστερ Σίτι και στην πρωταθλήτρια Γαλλίας, Παρί Σεν Ζερμέν, επειδή δεν προσαρμόστηκαν με τους κανόνες του «financial fair play».

Αναλυτικά όσα είπε ο Πλατινί:

Για τους οικονομικούς προϋπολογισμούς των ομάδων: «Έχουμε αρχίσει να βάζουμε το ποδόσφαιρο στο σωστό δρόμο. Kάθε ένας από εμάς πρέπει να μετρήσει πόσο μακριά έχουμε φτάσει. Οι συνολικές ζημίες μεταξύ των ευρωπαϊκών συλλόγων, οι οποίες είχαν φτάσει τα 1.7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2001, έπεσαν στα 800 εκατομμύρια ευρώ το 2013, μία πτώση άνω του 50% σε λιγότερο από δύο χρόνια. Το οικονομικό «ευ αγωνίζεσθαι» της UEFA συνοψίζεται σε «δύο φράσεις: “Πρέπει να ζεις σύμφωνα με τις δυνατότητές σου” και “Υπάρχει ένα όριο που δεν πρέπει να ξεπεραστεί”».

Για την ιδιοκτησία παικτών από τρίτα μέρη: «Αυτή η τρομερή πρακτική, μια πρακτική κατά την οποία ατζέντηδες ή άλλοι ��πενδυτές αγοράζουν μερίδια νεαρών ποδοσφαιριστών, σαν να ήταν εμπόρευμα, με αντάλλαγμα ένα ποσοστό από το κόστος των μελλοντικών μεταγραφών τους, έρχεται σε αντίθεση με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Στο παρελθόν τη βλέπαμε μόνο στη Νότια Αμερική, τώρα σαρώνει ολόκληρη την Ευρώπη. Κορυφαίοι παίκτες από Αργεντινή και Βραζιλία, όπως οι Νεϊμάρ, Κάρλος Τέβες, Χαβιέρ Μασεράνο, Άντερσον και Ερνάνες, ήρθαν με μεταγραφή στην Ευρώπη μέσω συμφωνιών, οι οποίες περιλάμβαναν πληρωμές σε τρίτα μέρη που κατείχαν ποσοστό ιδιοκτησίας των ποδοσφαιριστών. Δεν υπάρχει θέση για την ιδιοκτησία παικτών από τρίτα μέρη στον ευρωπαϊκό αθλητισμό. Επομένως, απαιτείται ένα ιδιαίτερο νομικό πλαίσιο. Εάν αποτύχουμε να το αντιμετωπίσουμε σωστά, δεν θα είναι απλά μια ήττα για την UEFA, ούτε καν απλά για το αθλητικό κίνημα, αλλά για όλη την Ευρώπη».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top