Πιο φτωχό το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Έφυγε» ο Αλκέτας Παναγούλιας

Ο προπονητής που οδήγησε την Ελλάδα για πρώτη φορά σε Euro & Μουντιάλ

Πιο φτωχό το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Έφυγε» ο Αλκέτας Παναγούλιας
Θλίψη επικρατεί στον ποδοσφαιρικό κόσμο της Ελλάδας ο οποίος φτώχυνε σήμερα.

Ο Αλκέτας Παναγούλιας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών το βράδυ της Δευτέρας στην οικία του στην Βιένα, λίγο έξω από την Ουάσιγκτον.

Ο άνθρωπος που οδήγησε για πρώτη φορά τη χώρα μας σε τελική φάση Euro (1980) και Παγκοσμίου Κυπέλλου (1994) αντιμετώπιζε προβλήματα τον τελευταία καιρό και δύσκολα έβγαινε από το σπίτι του.

Γεννηθείς στις 20 Μαΐου 1934, ο Αλκέτας Παναγούλιας από μικρή ηλικία έδειξε την αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Το ντεμπούτο του έγινε σε ηλικία 17 ετών στον Άρη ενώ σε ηλικία 28 ετών (1962) έφυγε για τις ΗΠΑ για να αγωνιστεί στην ομάδα των Ελλήνων Ομογενών.

Λίγα χρόνια μετά ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα η οποία τον έφερε το 1972 στη θέση του βοηθού προπονητή της Εθνικής Ελλάδος, ενώ από το 1973 έως το 1981 ανέλαβε πρώτος προπονητής. Παράλληλα ανέλαβε για ένα διάστημα και προπονητής στον Άρη. Το 1980 κατάφερε να οδηγήσει για πρώτη φορά την Εθνική Ελλάδος σε τελική φάση Euro πραγματοποιώντας αξιοπρεπέστατες εμφανίσεις απέναντι στα μεγαθήρια της εποχής Ολλανδία, Τσεχία και Γερμανία.

Από το 1981 έως το 1983, υπήρξε προπονητής του Ολυμπιακού και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, το 1982 και το 1983 ενώ το διάστημα 1983-1985, ανέλαβε προπονητής της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ. Η συνέχεια τον έφερε εκ νέου στον Ολυμπιακό με τον οποίο κατέκτησε το τελευταίο πρωτάθλημα (1987) πριν τα «πέτρινα» χρόνια, ενώ το 1988 κάθισε εκ νέου στον πάγκο του Άρη. Το 1992 ανέλαβε και πά��ι την Εθνική Ελλάδος και την οδήγησε σε νέα μεγάλη επιτυχία, την πρόκριση στο Μουντιάλ των ΗΠΑ το 1994.

Το 1999 ανέλαβε εκ νέου του Άρη στα μέσα της σεζόν χωρίς όμως να συνεχίσει και τη νέα αγωνιστική χρονιά στην ομάδα αν και την οδήγησε στο ΟΥΕΦΑ. Το 2002 ανέλαβε πρόεδρος των «κίτρινων» αλλά αποχώρησε μετά από λίγο καιρό. Είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που έχει «περάσει» και από τις 3 ιδιότητες στην ίδια ομάδα (παίκτης, προπονητής, πρόεδρος).

Η κηδεία του Αλκέτα Παναγούλια θα γίνει στην Ουάσινγκτον, αν και υπήρξε η σκέψη να γίνει στην αγαπημένη του πόλη, τη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top