Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας! Πόσο δεκτικοί είμαστε στο διαφορετικό;

Φωτογραφια αρθρογραφου
Αρθρογράφος

Ποιοι λαοί δέχονται την ομοφυλοφιλία και ποιοι όχι

Ως παγκόσμια Μέρα  Ανεκτικότητας έχει οριστεί η 16η Νοεμβρίου και μήπως με αφορμή τη συγκεκριμένη μέρα θα πρέπει να αναρωτηθούμε πόσο ανεκτικοί είμαστε τελικά στο διαφορετικό;

Μπορεί να το παίζουμε άνετοι όμως οι επιθέσεις ρατσιστικής βίας ολοένα και αυξάνονται, τόσο απέναντι στους μετανάστες όσο και στους ομοφυλόφιλους.

Παράδειγμα που δείχνει πόσο ρατσιστές είμαστε είναι αυτό του 11χρονου Αμίρ από το Αφγανιστάν ο οποίος ήθελε πολύ να σηκώσει την ελληνική σημαία στην παρέλαση της 28ης αλλά αντί αυτής κράτησε στα χέρια του την πινακίδα με το όνομα του σχολείου. Αυτό φυσικά το αποφάσισε ο διευθυντής του σχολείου, ενώ λίγο αργότερο το 11χρονο αγόρι δέχτηκε επίθεση μέσα στο σπίτι του.

Ίδια στάση φαίνεται να κρατάμε και απέναντι στην ομοφυλοφιλία. Ενώ σε άλλες χώρες όπως παραδείγματος χάριν στην Αγγλία η επέμβαση αλλαγής φύλου γίνεται από το 1779 στην Ελλάδα νιώθουμε πως έχουμε βγει κατά πολύ έξω από τα νερά μας ακόμα κι όταν δούμε ένα ομόφυλο ζευγάρι να περπατά χέρι-χέρι.

Μόλις φέτος μάλιστα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την διόρθωση φύλου, το οποίο έφερε ποικίλες αντιδράσεις.

Δημοσκόπηση του Pew Research Center, που έλαβε χώρα το 2014 έδειξε πως τα ποσοστά εναντίον της ομοφυλοφιλίας στην Ελλάδα είναι 40%, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Τσεχία.

Ιταλία

Στην Ιταλία οι απόψεις για την ομοφυλοφιλία έχουν αλλάξει κι αυτό φαίνεται να οφείλεται και στην Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, η οποία είναι βαθιά ριζωμένη στην κοινωνία για 1750 χρόνια. Το 2004 η Τοσκάνη έγινε η πρώτη περιοχή που απαγόρευσε τις διακρίσεις ενάντια στους ομοφυλόφιλους.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2016 οι Ιταλοί Γερουσιαστές ξεκίνησαν δημόσια συζήτηση σχετικά με νομοσχέδιο που αφορά τα σύμφωνα συμβίωσης.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2016, το νομοσχέδιο έγινε αποδεκτό από τη Σύγκλητο με 173 ψήφους υπέρ και 71 ψήφους κατά.

Το δικαστήριο μάλιστα της Νάπολης είχε δικαιώσει ένα 18χρονο νέο τον οποίο οι γονείς του έδιωξαν από το σπίτι όταν ανακάλυψαν πως έχει αισθήματα για άνθρωπο του ιδίου φύλου.

Ισπανία

Μία από τις χώρες που φαίνεται να αποδέχεται πλήρως την ομοφυλοφιλία είναι η Ισπανία. Ο γάμος μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου νομιμοποιήθηκε το 2005. Τότε εκδόθηκαν πάνω από 15.000 άδειες γάμου για ζευγάρια που πήγαν να παντρευτούν εκεί.

Σουηδία και Νορβηγία

Τόσο η Σουηδία, όσο και η Νορβηγία αποδέχτηκαν πλήρως την ομοφυλοφιλία ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 90. Την ίδια δεκαετία νομιμοποίησαν  τη συμβίωση των ομοφυλόφιλων, ενώ το 2009 οι ομοφυλόφιλοι είχαν πλήρη δικαιώματα κατά απόλυτη πλειοψηφία του κοινοβουλίου.

Ρωσία

Αρνητική στάση απέναντι στην ομοφυλοφιλία έχει η Ρωσία και τα ζευγάρια του ιδίου φύλου έχουν ελάχιστα έως ανύπαρκτα δικαιώματα. Γάμοι ατόμων του ιδίου φύλου δεν επιτρέπονται αλλά ούτε και Σύμφωνα Συμβίωσης. Τον Ιούλιο του 2013, μάλιστα  το 87% των Ρώσων μέλη της Ρωσικής Εκκλησίας είχε χαρακτηρίσει την ομοφυλοφιλία ως "ένα πολύ επικίνδυνο σημάδι της Αποκάλυψης.

Tης Δέσποινας Μαλέλη

Πηγή: Πληροφορίες από wikipedia

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top