Για ποιους δικαιούχους υπάρχουν αλλαγές στην απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα

Ποιοι εξαιρούνται παρότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή του

Αλλαγές στην απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα

Διαφοροποιήσεις περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα και συγκεκριμένα για τα παιδιά της οικογένειας που φοιτούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα οποία είναι ωφελούμενα και μπορούν να το λάβουν, αν και ενήλικα έως 25 ετών, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

 Αντίθετα τα άτομα τα οποία έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται  στη φορολογική τους δήλωση του 2016, δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα στο κοινωνικό μέρισμα. Τα εν λόγω φιλοξενούμενα άτομα προσμετρώνται στην οικογένεια που τα φιλοξενεί.

Επίσης δικαίωμα στο κοινωνικό μέρισμα έχουν όσοι είναι άστεγοι και μένουν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα κτίσματα, αρκεί όμως να έχουν καταγραφεί απο τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή να κάνουν χρήση των υπηρεσιών των ανοικτών κέντρων Ημέρας Αστέγων που λειτουργούν στους Δήμους.

Παράλληλα εξαιρούνται και δεν λαμβάνουν κοινωνικό μέρισμα οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

Επίσης δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν ηλεκτρονική δήλωση αλλά θα φροντίσει η υπηρεσία για τη καταβολή του κοινωνικού μερίσματος σε τέσσερις κατηγορίες δικαιούχων:

α) στους υπόχρεους ή συνυπόχρεους που είναι είτε συνταξιούχοι είτε λαμβάνουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων.

β) στους υπόχρεους ή συνυπόχρεους που είναι ηλικίας εβδομήντα (70) ετών και άνω.

γ) Όταν δεν υπάρχουν στην ωφελούμενη μονάδα εξαρτώμενα μέλη ούτε φιλοξενούμενοι.

δ) Όταν έχει δηλωθεί κύρια κατοικία στο έντυπο Ε1 και όχι φιλοξενία σε άλλο φυσικό πρόσωπο.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top