Στο «μάτι του κυκλώνα» η ΔΕΗ - Κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση!

Το μέλλον της θα κριθεί τα επόμενα 24ωρα στις Βρυξέλλες

Στο μάτι του  κυκλώνα βρίσκεται η ΔΕΗ:  Με τον υπουργό οικονομίας Γιώργο Σταθακη  στις Βρυξέλλες σε  διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά, με τους   ληξιπρόθεσμους ανεξόφλητους λογαριασμούς να αγγίζουν τα 2,7 δις ευρώ, την διοίκηση να καθησυχάζει τους εργαζόμενους  που εκφράζουν φόβους για την μισθοδοσία  και με την αντιπολίτευση να ασκεί δριμεία κριτική.

Για τον πρώην υπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη ο χειρισμός του θέματος της  ΔΕΗ είναι μια επικίνδυνη ωρολογιακή βόμβα για την Ελληνική Οικονομία.

«Το 2014 η ΔΕΗ είχε 2,5 δις ευρώ χρηματιστηριακή αξία,  σήμερα,  δύο χρόνια μετά εχει κάτω απο 600 εκατομμύρια,  περίπου μισό δις… Ο κύριος Τσίπρας, στο μνημόνιο που υπέγραψε , υπέγραψε κάτι το απίστευτο. Να συρρικνωθεί στο 50% της δυναμικότητας της η ΔΕΗ».  

Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι  η κυβέρνηση αφήνει την ΔΕΗ να απαξιωθεί για να την πουλήσει για ένα κομμάτι ψωμί.

«Η προσπάθεια των δανειστών να έρθει δυο χρόνια μετά να ξανά αναγκάσει την κυβέρνηση να ψηφίσει νόμους έτσι ώστε να έχουμε πώληση πάλι μονάδων ειναι πραγματικά μη κατανοητό»  τονίζει ο Γιώργος Αδαμίδης,  πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ αγγίζουν τα 2,7 δις ευρώ. Μια άλλη πληγή οι απώλειες απο τις  ρευματολήπτες που  έχουν απογειωθεί.

Απο 400 ρευματοκλοπές που είχαμε  το 2006  σε μια δεκαετία αυξήθηκαν 27 φορές και  έφτασαν τις 10.616 μέσα το 2016!  Συμφώνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις τα χαμένα έσοδα φτάνουν τα 150 εκ.  ευρώ,  αν και  μπορεί να αγγίζουν  τα 300 εκ.  ευρώ  τον  χρόνο.

Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι υπάρχουν αντίθετες φωνές για την ιδιωτικοποίηση.

«Θεωρώ ότι αυτό το σχέδιο δεν βοηθά  σε καμιά  περίπτωση ούτε την ΔΕΗ.  Ούτε την ελληνική οικονομία, ενδεχομένως δε να υποκρύπτει και την εξυπηρέτηση κάποιων συμφερόντων εγχώριων η ευρωπαϊκών» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών  Πάνος Σκουρλέτης, στην εκπομπή της Π. Τσαπανίδου στο Star.    

 «Είναι δυνατόν να καθίσουν σοβαροί άνθρωποι στο τραπέζι και να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μια εταιρία που έχει το 95% της αγοράς μέσα σε τρία χρόνια θα  αυτοπεριοριστεί στο 50% και αυτό θα γίνει χωρίς καμιά παρέμβαση στο εσωτερικό της εταιρίας και χωρίς κυρίως κανένα οικονομικό αντάλλαγμα;» αναρωτήθηκεο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης.  

 Σε κάθε περίπτωση,  το μέλλον της ΔΕΗ θα κριθεί τα επόμενα 24ωρα στις Βρυξέλλες.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top