Το γλυπτό  «Εύζωνος», έχοντας αντιπολεμικό και αντιρατσιστικό χαρακτήρα, είναι το δώρο, εκ μέρους του Greek Economic Forum, στον πρόεδρο των Η.Π.Α, Donald Trump το οποίο εντός ολίγων ημερών θα συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων πολύτιμων έργων τέχνης στο Προεδρικό οβάλ γραφείο.

Το συλλεκτικό γλυπτό με τίτλο «Εύζωνος», με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση παρουσιάζει το Greek Economic Forum εναρμονισμένο με στους στόχους της Ελληνικής προεδρίας της Δημοκρατίας και κατόπιν της συνάντησης του Αντώνη Πιττάρα, διευθύνοντα συμβούλου του GEF, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση,  σχεδόν 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο «Εύζωνoς» αποτελεί αδιάσπαστη ενότητα παρελθόντος και παρόντος,  απόσταγμα της γνήσιας επαφής του ανθρώπου με τον πολιτισμό.  

«Η Ελλάδα, κιβωτός πνεύματος και πολιτισμού θεμελίωσε την άμεση δημοκρατία και προέταξε την ανέλιξη των δυνάμεων του πολιτισμού στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής ηθικής.  Ο σύγχρονος Έλληνας, συνεχίζει αταλάντευτος και αγέρωχος την πορεία του εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά την πολιτική και οικονομική λιτότητα. Αναδεικνύει το ακατανίκητο φρόνημα του, ανταποκρίνεται με ομοψυχία και σύμπνοια στο προσφυγικό ζήτημα, αγωνίζεται για την άμβλυνση των φαινομένων βίας και τη θωράκιση της κοινωνικής συνοχής. Ο σύγχρονος εύζωνος με πλήρη ελευθερία, αλλά και πλήρη συναίσθηση ευθύνης μάχεται για την εμπέδωση της ειρήνης, δένει το όπλο του και κομίζει συνειδητή πολιτική διαφορά. Όπως είχε πει και ο Νίτσε: “Μπορεί ο κόσμος να είναι όσο θέλει σκοτεινός, όμως αρκεί να παρεμβάλουμε ένα κομμάτι ελληνικής ζωής για να φωτιστεί αμέσως άπλετα”» επισημαίνει   το Greek Economic Forum.

 Αναφέρει επίσης,  ότι το Greek Economic Forum ως ένας διεθνής «think tank» οργανισμός δίνει μορφή στον σύγχρονο μαχητή Έλληνα μέσα από ένα απαράμιλλης αισθητικής και συλλεκτικής αξίας γλυπτό, απεικονίζοντας τον Εύζωνο να κάνει το μεγάλο «βήμα» στο μέλλον αντιτάσσοντας την ανθρώπινη πλευρά των επιλογών του.

Ο καλλιτέχνης Μιχάλης Πέππας σχεδιάζει το σύγχρονο «εύζωνο»,  εισάγοντας στοιχεία από την μαθηματική αναλογία της χρυσής τομής (Fibonacci σπιράλ), δίνοντας σχήμα «σπειροειδές» και δημιουργώντας μια μοναδική αισθητική και οπτική αρμονία.

(φωτογραφίες αρχείου) 

Tags: