Στο αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί ο ΕΔΟΕΑΠ όσον αφορά την καταβολή συντάξεων και παροχών  προς τους ασφαλισμένους του, καθώς  δεν έχει εξασφαλιστεί εναλλακτική χρηματοδότηση μετά την κατάργηση του αγγελιόσημου,  αναφέρονται  με ερώτησή τους στη Βουλή, προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιλόγλου, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  Εύη Χριστοφιλοπούλου, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Αχμέτ Ιλχάν, Βασίλης Κεγκέρογλου, Ανδρέας Λοβέρδος και Κώστας Μπαργιώτας.

«Όπως είναι γνωστό, με τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 9 ν. 4387/2016 και 30 ν. 4411/2016, η Κυβέρνηση από την 15.9.2016 κατήργησε το αγγελιόσημο, που αποτελούσε την βασική πηγή χρηματοδότησης του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) χωρίς να εξασφαλίσει άμεσα εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για τον Οργανισμό, που αριθμεί 18.000 ασφαλισμένους» αναφέρουν οι βουλευτές και προσθέτουν:    

«Η Κυβέρνηση δεν παρέλειψε να διαφημίσει ως δήθεν επιτυχία την παράταση που δόθηκε στην κατάργηση του κοινωνικού πόρου από την 1.8.2016 έως την 15.9.2016, μόνο που στη συνέχεια παρέπεμψε το ζήτημα στις διαπραγματευτικές καλένδες με τους δανειστές. Κατά την προσφιλή της πρακτική, μετά τις επικοινωνιακές πομφόλυγες, άφησε ασφαλισμένους και συνταξιούχους στην τύχη τους. Παρά τα υπεσχημένα δεν μπόρεσε να υλοποιήσει ούτε την εμβαλωματική λύση της δανειοδότησης από τον ΕΦΚΑ για την κάλυψη των πρόσκαιρων ταμειακών αναγκών του Οργανισμού.

Αφού το Ταμείο εξάντλησε τις οικονομικές του δυνατότητες, με την ρευστοποίηση τίτλων και την είσπραξη παλαιότερων οφειλών, αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και δεν καταβάλλει παροχές προς τους ασφαλισμένους του. Ήδη οι συνταξιούχοι του Ταμείου δεν έχουν  λάβει δύο οφειλόμενες επικουρικές συντάξεις».

  Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καταλήγουν στο κείμενο της ερώτησής τους:     

«Επειδή η ζωή των συνταξιούχων του Ταμείου δεν μπορεί να γίνεται άθυρμα στα χέρια μιας ανεύθυνης Κυβέρνησης, ερωτάστε:

1.     Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να διασφαλιστεί η καταβολή των παροχών του ΕΔΟΕΑΠ προς τους δικαιούχους;

2.     Με ποιον τρόπο θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του Οργανισμού, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες ασφαλισμένων και συνταξιούχων;». 

Tags: