Κίνδυνος στις ελληνικές ακτές: Μειώνονται οι ναυαγοσώστες, αυξάνονται οι πνιγμοί

Από τι κινδυνεύουν οι λουόμενοι

Σχεδόν 400 άνθρωποι κάθε χρόνο πνίγονται στις ελληνικές θάλασσες. Οι πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, ενώ παράλληλα θανάσιμο κίνδυνο για τους λουόμενους αποτελούν και τα ταχύπλοα σκάφη, ειδικά όταν κινούνται απρόσεκτα κοντά στις ακτές.

Η Ελλάδα, μια χώρα με απέραντες ακτογραμμές, θρηνεί κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους αναζητώντας λίγη δροσιά. Χαρακτηριστικά, πέρσι σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα 387 πνιγμοί. Φέτος, μέχρι τις 30 Ιουνίου, πνίγηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία του λιμενικού 95 άτομα, ενώ μόνο το τριήμερο του 15Αύγουστου τα θύματα της θάλασσας έφτασαν τα 14.

Ο μέσος όρος των πνιγμών στη χώρα μας είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό, ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι Έλληνες ναυαγοσώστες, πολλοί από τους δήμους της χώρας περιορίζουν δραματικά για οικονομικούς λόγους τον αριθμό των ναυαγοσωστών που είναι απαραίτητοι στις παραλίες τους και έχουν αποδεδειγμένα σώσει ζωές.

O κ. Σπύρος Μητριτσάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Σχολών κι Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστικής, εξηγεί: «Σε σημεία που υπάρχουν ναυαγοσώστες οι πνιγμοί έχουν μειωθεί πάρα πολύ, έως εκμηδενιστεί. Γίνονται τρικ και μειώνονται οι θέσεις ναυαγοσωστών. Οι παραλίες οι οποίες είναι πολυσύχναστες απαιτούν να υπάρχουν ναυαγοσώστες, έτσι αποχαρακτηρίζουν παραλίες από πολυσύχναστες, προκειμένου να μην έχουν ναυαγοσώστες. Μέρη που είχαν 9 ναυαγοσώστες τώρα έχουν τρεις. Και σε αυτό οφείλεται η αύξηση των πνιγμών».

Πέρα από τους πνιγμούς, οι λουόμενοι μπορεί να κινδυνεύσουν επίσης από ταχύπλοα σκάφη τα οποία συχνά κινούνται ανεξέλεγκτα σε πολυσύχναστες περιοχές πολύ κοντά στην ακτή.

Άλλες αιτίες θανάτων ή σοβαρών τραυματισμών μέσα στο νερό είναι οι απρόσεκτες βουτιές σε ρηχά νερά, καθώς και διάφορες παθολογικές καταστάσεις που δεν έχουν διαγνωστεί έγκαιρα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top