ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ:Σε μουχλιασμένα προκάτ, σαπισμένα πατώματα, εισπνέοντας χημικά κάνουν μάθημα οι μαθητές στο Δημοτικό Nέας Μανωλάδας

Σε κατάληψη το σχολείο εδώ και πέντε ημέρες-Τα μαθήματα πλέον γίνονται στην αυλή-Τι λέει στο star.gr o διευθυντής του σχολείου-Πρώτη ανάρτηση: 14-03-2017 13:07

Στο ΑΠΡΟΧΩΡΗΤΟ έχει φτάσει η κατάσταση στο Δημοτικό Σχολείο  Νέας Μανωλάδας, όπου συνολικά 80 μαθητές και 16 δάσκαλοι, στερούνται το αυτονόητο αγαθό και δικαίωμα της εκπαίδευσης, καθώς τα προκάτ στα οποία κάνουν μάθημα (μετά τον σεισμό του 2008) είναι όχι απλά ακατάλληλα, αλλά άκρως επικίνδυνα για την υγεία τους.

Εννέα ολόκληρα χρόνια, μαθητές, γονείς και δάσκαλοι επιδεικνύουν ιώβεια υπομονή, ακούγοντας μόνο υποσχέσεις και βλέποντας τις ευθύνες να γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ του Δήμου, της ΚΤ.ΥΠ. της Περιφέρειας και των Υπουργείων.

Ωστόσο η υπομονή έχει και τα όρια της, καθώς ο κόσμος έφτασε πλέον στο χτένι. Εδώ και πέντε ημέρες, το Δημοτικό Σχολείο βρίσκεται υπό κατάληψη από τους γονείς των μαθητών προκειμένου να βρεθεί επιτέλους μια λύση.

Το star.gr, επικοινώνησε με τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου, τον κύριο Διονύση Κυπριώτη, ο οποίος με λόγια απόγνωσης, μας εξέθεσε την τραγική κατάσταση και τις τριτοκοσμικές συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται καθημερινά το μάθημα.

«ΤΑ ΠΡΟΚΑΤ ΕΧΟΥΝ ΜΟΥΧΛΙΑΣΕΙ-ΤΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΑΠΙΣΕΙ»

Όπως μας εξήγησε ο διευθυντής του σχολείου, «το 2008 μετά τον σεισμό του Ιουνίου, το σχολείο μας καταστράφηκε ολοσχερώς. Έκτοτε μπήκαν οι προκατασκευασμένες αίθουσες ελαφρού τύπου για να κάνουμε μάθημα ως προσωρινή λύση μέχρι να γίνει το καινούργιο διδακτήριο, το οποίο έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Είμαστε 9 χρόνια τώρα μέσα στα προκατασκευασμένα, τα οποία έχουν μουχλιάσει. Χημικές μυρωδιές έχουμε γιατί έχουν παλιώσει και αποσυντίθενται τα υλικά τους, τα πατώματα σάπισαν και βρωμάνε, και οι αίθουσες είναι μικρές και ανθυγιεινές, με αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν πάρα πολλά προβλήματα υγείας. Αρρωσταίνουν, και ενδεχομένως οι μούχλες τους έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο άσθμα το οποίο είναι μη ιάσιμο».

«ΘΑΥΜΑΖΩ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ-ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΝΟΜΙΚΑ»

Αναφερόμενος στην κατάληψη που ξεκίνησε από τους γονείς, ο κύριος Κυπριώτης δεν έκρυψε πως «θαυμάζω τόσα χρόνια την υπομονή τους. Οι γονείς πάντοτε διαμαρτυρόντουσαν αλλά δεν είχαν φτάσει σε τέτοια έσχατα μέτρα, γιατί όλο και κάποιος ερχόταν, κάτι πήγαινε να γίνει, αλλά η κοροϊδία έχει ξεπεράσει πια κάθε όριο δεν βλέπουμε ελπίδα από πουθενά. Όλοι οι φορείς δεν αναλαμβάνουν ευθύνες. Δεν ξέρουμε ποιος φταίει και ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον. Ούτε κι οι γονείς συμφωνούν που τα παιδιά χάνουν μαθήματα, αλλά τι άλλο να κάνουν. Κάνουμε μαθήματα μέχρι και στο προαύλιο. Προσπαθούμε κι εμείς να μην χάνουν τα παιδιά τα μαθήματα. Οι γονείς είναι έτοιμοι να προσλάβουν δικηγόρο ώστε να το ψάξουν και νομικά να κάνουν μηνύσεις, να δουν ποιος φταίει».

Αν και όπως μας εξηγεί «έχουν γίνει κάποιες μελέτες, τα σχέδια έχουν γίνει αλλά δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Είχαν πει ότι θα μπούμε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, έληξε το σχολείο δεν μπήκε, είπαν κάτι άλλο θα βρεθεί, δεν βρέθηκε, διάφορες υποσχέσεις στον αέρα και εννέα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (η σημερινή δηλαδή ΚΤ.ΥΠ, Κτιριακές υποδομές) προφασίζεται διάφορες αστείες δικαιολογίες, ότι του λείπει κάποιο χαρτί που ακόμα δεν έχουμε αναβαθμιστεί σε εξαθέσιο. Ουδέποτε όμως ήμασταν πενταθέσιο όπως ισχυρίζονται εκείνοι, από το 1951. Είναι αστεία αυτά που λένε! Είμαστε πέμπτη μέρα σε κατάληψη και απάντηση δεν έχουμε λάβει. Ήρθαν και από τον Δήμο, και από την Περιφέρεια και κάποιος βουλευτής της περιοχής, αλλά ο καθένας αποποιείται των ευθυνών του. Ο Δήμος λέει φταίει η ΚΤ.ΥΠ. η ΚΤ.ΥΠ λέει φταίει ο Δήμος, άλλος λέει φταίει η Περιφέρεια, η Περιφέρεια λέει πως τα έχει όλα καλά, το Υπουργείο λέει πως δεν είναι υπεύθυνο… Τι να πούμε κι εμείς!»

«ΕΧΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΣΘΜΑ-ΟΙ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΒΡΩΜΑΝΕ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΝ!»

«Βρωμάνε οι αίθουσες. Πρέπει κάθε ώρα να ανοίξουμε μισή έως μια ώρα να ξεμυρίσουνε για να μπορέσουμε να μπούμε μέσα να κάνουμε μάθημα. Στάζουν οι σκεπές, βάζουμε λεκάνες και μαζεύουμε τα νερά. Τα κτίρια όταν μας τα έφεραν πριν 9 χρόνια ήταν ήδη ληγμένα. Υπολογίζω πως είναι 30 ετών κτίρια. Τα έχουμε και εμείς εδώ άλλα 9…» λέει στο star.gr ο διευθυντής του σχολείου προσθέτοντας πως:

«Έχουμε προβλήματα με άσθματα σοβαρά. Χώρια που κάθε χειμώνα το σχολείο μας αποδεκατίζεται. Οι αίθουσες είναι μικρές, δεν υπάρχει πολύ οξυγόνο μέσα, δεν μονώνονται και φέτος που έκανε και κρύα επειδή θερμαινόμαστε με κλιματιστικά, τα κλιματιστικά στους 0 βαθμούς δεν αποδίδουν. Οι αίθουσες είναι ερμητικά κλειστές, αν ανοίξεις ένα παράθυρο σε κόβει το κρύο. Οπότε δεν ανανεώνεται ο αέρας και τα παιδιά αρρωσταίνουν αράδα. Δηλαδή έρχεται το παιδάκι από την αρρώστια του και σε δυο ημέρες ξαναρρωσταίνει. Το Χειμώνα δεν έχουμε ούτε τα μισά παιδιά. Και το προσωπικό έχει προβλήματα υγείας. Έρχονται με 40 πυρετό να κάνουνε μάθημα!»

ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ... ΡΕΜΑ-ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΤΑ ΠΡΟΚΑΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΟ ΚΤΙΡΙΟ

Σαν να μη έφταναν τα παραπάνω, μαθητές και δάσκαλοι κάνουν μάθημα στα προκάτ, τα οποία βρίσκονται μέσα στην αυλή του παλιού σχολικού κτιρίου που έχει κριθεί κατεδαφιστέο!

«Τα κτίρια μας τα παλιά είναι κατεστραμμένα. Το ένα έχει κριθεί κατεδαφιστέο, αλλά δεν το έχουν κατεδαφίσει και είναι ετοιμόρροπο μέσα στο σχολείο. Και το άλλο έχει κριθεί επισκευαστέο, αλλά δεν έχει γίνει καμία ενέργεια. Δηλαδή μπορεί ανά πάσα στιγμή να σου έρθει καμιά κεραμίδα στο κεφάλι, ή αν γίνει κάνας σεισμός να κατεδαφιστεί το κτίριο. Από την μια τα ετοιμόρροπα, από την άλλη τα ανθυγιεινά και εμείς μέσα στη μέση. Ευτυχώς τα παιδιά μας είναι πολύ συνεργάσιμα, δεν πλησιάζουν τα ετοιμόρροπα κτίρια. Αλλά κινδυνεύει και ο κόσμος που περνάει απ΄έξω. Μπορεί να γίνει κάνας σεισμός να πέσει κάνας τοίχος και να πλακώσει αυτοκίνητο ή άνθρωπο. Πρόπερσι με τον σεισμό της Κεφαλονιάς είχαν πέσει σοφάδες».

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΟΙ ΖΕΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Και αν νομίζετε πως το μαρτύριο των μαθητών τελειώνει εδώ, σας έχουμε και χειρότερο, αφού όπως μας είπε ο κος Κυπριώτης, «τώρα που αρχίζει η ζέστη σιγά σιγά, όταν κλείνουν τα προκάτ κάθε Σαββατοκύριακο ή στις διακοπές, φτάνουν τους 60-65 βαθμούς θερμοκρασία. Βράζουν και τα υλικά σε τέτοιες θερμοκρασίες αλλοιώνονται. Οπότε όταν μπαίνεις μέσα το καλοκαίρι και πνίγεσαι, δεν ξέρεις αν είναι από την ζέστη ή από τις χημικές αναθυμιάσεις. Ελευθερώνονται χημικές ουσίες, έχει φορμαλδεΰδες μέσα. Και πάλι δεν μπορείς να τους ανάψεις το αιρ κοντίσιον κατευθείαν όταν έρχονται από το διάλειμμα ιδρωμένα.Είμαστε απελπισμένοι».

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

«Δεν είναι μόνο το θέμα ότι είμαστε έτσι 9 χρόνια, αλλά το ότι δεν βλέπουμε φως από πουθενά. Έστω ότι το σχολείο ξεκινά σήμερα, θα θέλει τουλάχιστον 2-3 χρόνια ακόμα για να είναι έτοιμο. Είναι υποχρέωση τους να γίνει αυτό! Πρέπει οπωσδήποτε να αντικατασταθούν και τα παλιά προκάτ που είναι ανθυγιεινά. Να μας έρθουν νέου τύπου υγιεινά κτίρια που να μην έχουν τέτοια θέματα» τονίζει ο διευθυντής του σχολείου.

Της Χριστίνας Βεργιώτη
E-mail: chvergioti@star.gr
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top