Η Ελλάδα ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ μετά το χτύπημα στο Reina! Ειδικοί μιλούν στο Star

Διεθνολόγοι αποκωδικοποιούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία

Τρεις διεθνολόγοι αναλύουν στο Star τις παραμέτρους και τις επιπτώσεις του τρομοκρατικού χτυπήματος των τζιχαντιστών στο κλαμπ Reina της Κωνσταντινούπολης. 

«Αυτό που σήμερα πληρώνει ο Ερντογάν είναι τα επίχειρα αυτής ακριβώς της επιλογής: Ότι δηλαδή εξέθρεψε ένα τέρας, το ισλαμικό κράτος. Και τώρα αυτό το τέρας, εξαιτίας της αλλαγής στάσης στο θέμα της Συρίας, γυρίζει και δαγκώνει το χέρι, από το οποίο το ίδιο τρεφόταν το προηγούμενο διάστημα», είπε ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, κύριος Κωνσταντίνος Φίλης. 

«Η Τουρκία μπορεί να διαχειριστεί το γεγονός, αν και θα δεχθεί πολλά τρομοκρατικά χτυπήματα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Δυόμισι χιλιάδες Τούρκοι πολεμούν στις τάξεις του ISIS, ενώ υπάρχουν και παρακρατικά δίκτυα και στην αστυνομία και στο κράτος που τους βοηθούν», δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου κύριος  Άγγελος Συρίγος.

Οι διεθνολόγοι εξηγούν γιατί επελέγη από τους τζιχαντιστές το συγκεκριμένο κλαμπ.

«Εχθροί τους δεν είναι μόνο οι χριστιανοί, αλλά και όλοι οι κοσμικοί μουσουλμάνοι» υπογράμμισε ο  Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο, Κώστας Υφαντής ο οποίος είναι Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης.

«Πρόκειται για μια εμβληματική επιλογή. Χτυπά την "καρδιά" του δυτικού τρόπου ζωής στην Κωνσταντινούπολη. Είναι το κατ' εξοχήν κέντρο που συχνάζουν δυτικοί», εξήγησε από την πλευρά του ο κύριος Συρίγος .

Θα προκύψουν κίνδυνοι και για την Ελλάδα;

«Δεν είμαστε κοντά σε φάση θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, λόγω της εγχώριας αποσταθεροποίησης. Αν συνεχιστεί όμως η αποσταθεροποίηση στην Τουρκία, μπορεί να... αναδειχθούν δυνάμεις που για δικούς τους λόγους, ίσως να θέλουν να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα», είπε ο κύριος Φίλης.

«Να κλείσουν τα παράνομα τζαμιά, διότι εκεί επωάζεται το αυγό του φιδιού», τόνισε ο κύριος Συρίγος, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος για την Ελλάδα. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top