ΑΑΔΕ: Αύξηση 57% στους φορολογικούς ελέγχους και 174% στη φοροδιαφυγή!

Τι ανακοίνωσε για τον απολογισμό του 2015-2017- Νέα ενημέρωση 22.25

Κατακόρυφα αυξητική πορεία παρουσιάζουν οι φορολογικοί έλεγχοι και τα αποτελέσματά τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ κατά την τριετή λειτουργία τους, όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΑΔΑΕ, η μη έκδοση απόδειξης αποτελεί πλέον τη συνηθισμένη φορολογική παράβαση των επιχειρηματιών. Το όργιο φοροδιαφυγής ειναι εξωπραγματικό. Αύξηση 175% μέσα σε ένα χρονο,  σε 251 επιχειρήσεις μπήκε λουκέτο, ενώ 12 επιχειρηματίες εμπόδισαν την πραγματοποίηση των ελέγχων απο τους υπαλλήλους της εφορίας. 

Συγκεκριμένα, το 2017 σε σχέση με το 2015 διενεργήθηκαν συνολικά 6.640 περισσότεροι έλεγχοι (ποσοστό αύξησης 57,70%), εντοπίσθηκαν 5.266 περισσότερες επιχειρήσεις με παράβαση (ποσοστό αύξησης 160,50%), ενώ η αύξηση της απόδοσης των ελέγχων οδήγησε σε άνοδο των ποσοστών της εντοπισμένης παραβατικότητας από 28,51% σε 47,10%. 

Αντίστοιχα, τα συνολικά εντοπισθέντα διαφυγόντα έσοδα παρουσίασαν σημαντικότατη άνοδο.

«Αξιοσημείωτη ήταν και η δράση των Υπηρεσιών στον εντοπισμό εξαφανισμένων εμπόρων. Κατά τη διάρκεια της τριετίας εντοπίσθηκαν 222 εξαφανισμένοι έμποροι, ενώ η ταχύτητα εντοπισμού τους βελτιώθηκε σημαντικά περιορίζοντας το ύψος των διαφυγόντων εσόδων ανά εξαφανισμένο έμπορο από € 1,7 εκ. το 2015 σε € 0,284 εκ. το 2017» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.  

Επισημαίνεται ακόμα ότι πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά το 2017 προτεραιοποίηση του συνόλου των υποθέσεων των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. η οποία διενεργήθηκε σε δυο φάσεις και ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Το Τμήμα Β΄ Συλλογής Αξιολόγησης και Διαχείρισης Πληροφοριών και Δεδομένων της ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε. διαχειρίστηκε επίσης  και αξιολόγησε σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό καταγγελιών σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αναπτύχθηκαν επιχειρησιακά σχέδια δράσης και στοχεύσεις σε τομείς που παρουσιάζουν ιδιαίτερο φορολογικό ενδιαφέρον, όπως Ναυτικές Εταιρείες, Τουριστικά Καταλύματα, Ελαιοτριβεία, Πρατήρια Kαυσίμων.

Ολοκληρώθηκε κόμη  η διαδικασία έκδοσης και διαχείρισης των εντολών ελέγχου όλων των δομών μέσω του Ο.Π.Σ. ELENXIS. Συντάχθηκε και υποβλήθηκε προς έγκριση ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών, προσανατολισμένο στην καλύτερη οργάνωσή τους και στη δημιουργία εξειδικεύσεων σε τομείς έρευνας και ελέγχου.

Δείτε εδώ ολόκληρο τον απολογισμό.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top