Ιστορίες ΤΡΕΛΑΣ με υπογραφή… ΕΦΚΑ: Στέλνουν εισφορές και για μηδενικό εισόδημα!

Τι αναφέρεται σε ειδοποιητήριο που εστάλη σε ελεύθερο επαγγελματία - Πρώτη ανάρτηση 12:21

Εισφορές ακόμη και για μηδενικό εισόδημα ζητά να εισπράξει ο ΕΦΚΑ από παράλληλα ασφαλισμένους! 

Όπως αποκαλύπτεται από ειδοποιητήριο που εστάλη σε ελεύθερο επαγγελματία - ασφαλισμένο στον πρώην ΟΑΕΕ χωρίς εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα το 2015 που ήταν παράλληλα ασφαλισμένος στο ΙΚΑ για πλήρη μισθωτή απασχόληση 25 ημερών ανά μήνα, το σύστημα τον θεωρεί ως ελεύθερο επαγγελματία και αυθαίρετα έχει βεβαιώσει τεκμαρτό μηνιαίο εισόδημα για το 2015 ύψους 501 ευρώ/μήνα, με αποτέλεσμα να καλείται να πληρώσει 145,08 ευρώ αντί του πραγματικού 0 ευρώ που θα έπρεπε να είναι η εισφορά του.

Όπως σημειώνουν ειδικοί της ασφάλισης, με βάση τον νόμο θα έπρεπε να είχε μηδενικές εισφορές από τη δραστηριότητα ως ελεύθερος επαγγελματίας, ενώ οι εισφορές από τη μισθωτή απασχόληση έχουν, κανονικά, καταβληθεί.

Σύμφωνα με άλλο ειδοποιητήριο, επαγγελματίας ασφαλισμένος στον πρώην ΟΑΕΕ που ήταν και μισθωτός, αλλά, δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε ελεύθερο επάγγελμα, θα έπρεπε να πληρώσει εισφορά με βάση το εισόδημα του 2015 και εάν αυτό ήταν μικρότερο του κατώτατου ετήσιου (7.032 ευρώ) θα όφειλε να καταβάλει 158 ευρώ.

Όμως, το σύστημα θεωρεί ότι ο ασφαλισμένος συνεχίζει να είναι και μισθωτός (γεγονός που δεν ισχύει) και υπολογίζει τις εισφορές στο πραγματικό και όχι στο κατώτατο εισόδημα με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος να καλείται να πληρώσει 58,22 ευρώ αντί του πραγματικού 158 ευρώ.

Ο Αθανάσιος Μπακαλέξης πάντως, διοικητής του  ΕΦΚΑ δήλωσε στην ΕΡΤ: « Εγώ θα τολμήσω να σας κάνω μία πρόβλεψη, ότι η εισπραξιμότητα θα είναι πάνω από 65%».

Τι θα πρέπει να κάνουν όσοι ασφαλισμένοι εντοπίζουν λάθη στα ειδοποιητήρια;

Όπως δηλώνει στο Star o δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, όσοι εντοπίσουν λάθη πρέπει να πληρώσουν την εισφορά και στη συνέχεια να προχωρήσουν στον συμψηφισμό. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top