Η Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στις δαπάνες ΧΩΡΙΣ υγεία, παιδεία και ασφάλεια

Φτάνουν στο 55% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος

​Τρίτη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης αναδείχτηκε η Ελλάδα, στις δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, σύμφωνα με έκθεση που κατέθεσε η Κομισιόν στο Eurogroup. Κι αυτό εν μέσω ασφυκτικής λιτότητας και φορολαίλαπας.

Οι κρατικές δαπάνες φτάνουν στο 55% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και οι μόνες χώρες που ξεπερνούν την Ελλάδα σε ποσοστό δαπανών είναι η Φινλανδία και η Γαλλία, στις οποίες, υπάρχει πανίσχυρο κοινωνικό κράτος, όπως επισήμανε η Κάτια Μακρή, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, με τη Μάρα Ζαχαρέα.

Αυτό προκύπτει από υπόμνημα της Κομισιόν που κατατέθηκε στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου -όπως αποκαλύπτει το capital.gr.- και συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος του Eurogroup προκειμένου να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με στόχο τη βελτίωση και βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

«Το 2010 όταν μπήκαμε στο μνημόνιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 48%. Βεβαίως ενός πολύ πιο διευρυμένου ΑΕΠ. Ήταν τότε 230 δις ευρώ ο κύκλος εργασιών όλης της χώρας, τώρα είναι 180 εκατ. και το 55% πήγε στο κράτος. Δηλαδή συρρικνώθηκε η οικονομία αλλά αντιστοίχως δεν συρρικνώθηκαν οι κρατικές δαπάνες» εξήγησε η δημοσιογράφος Κάτια Μακρή και πρόσθεσε:

«Όμως έχουμε μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, στους μισθούς του δημοσίου… αλλά αυτό που δεν μειώθηκε είναι οι σπατάλες. Είναι το πάρτυ που γίνεται με τις κάθε λογής προμήθειες, με τους οργανισμούς φαντάσματα, με όλα αυτά που είναι ουσιαστικά ένα βαρέλι δίχως πάτο».

Με αφορμή την παραίτηση Βουδούρη, η ίδια έφερε το εξής παράδειγμα: «12.000 το χρόνο στοιχίζει ο μετανάστης στη Νορβηγία, για να ζει σε ένα αξιοπρεπές σπίτι και να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, 15.000 στοιχίζει σε μας για να ζει στο κοντέινερ μέσα στη λάσπη. Άρα λοιπόν εκεί υπάρχουν κάθε λογής λαμόγια και μεσάζοντες».

Η κ.Μακρή τονίζει ότι για να συντηρήσουμε αυτό το σπάταλο κράτος «που κανείς δεν ξέρει πού πηγαίνουν τα λεφτά, η κυβέρνηση και αυτή και οι προηγούμενες βάζουν συνεχώς φόρους. Σήμερα, λοιπόν, πάει η κυβέρνηση και συζητάει με τους δανειστές στη διαπραγμάτευση που γίνεται, να μειώσει 10% τις λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου για τα επόμενα δύο χρόνια. Όλα γίνονται ανάποδα. Αν αυτό γινόταν πριν από έξι χρόνια, τώρα δεν θα συζητάγαμε πόσο υπερχρεωμένοι είναι οι Έλληνες».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top