ΠΡΟΣΟΧΗ: Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί για τα μεγάλα κόκκινα δάνεια!

Δείτε το ρεπορτάζ του Star

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί για τα μεγάλα κόκκινα δάνεια!

​Ζήτημα εβδομάδων είναι να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί για τα κόκκινα δάνεια με προτεραιότητα στους μεγάλους οφειλέτες.

Εντός του Σεπτεμβρίου οι τράπεζες βάζουν σε πλήρη λειτουργία όλο το οπλοστάσιο που έχουν στη διάθεση τους για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.

Στα εργαλεία που θα θέσουν σε εφαρμογή περιλαμβάνονται:

• οι κατασχέσεις,

• πλειστηριασμοί,

• εκχώρηση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων σε εξωτερικές εξειδικευμένες εταιρείες και

• διαγραφές ποσών.

Οι πλειστηριασμοί πρόκειται να ξεκινήσουν από τα μεγάλα δάνεια, όπως για παράδειγμα πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ και κυρίως περιπτώσεις των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών, δηλαδή όσων δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους ενώ, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι τράπεζες μπορούν να το κάνουν.

Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και ειδικά των επιχειρηματικών θεωρείται κρίσιμη προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία και ξεκινήσει εκ νέου η τραπεζική χρηματοδότηση για επενδύσεις.

Στα επιχειρηματικά δάνεια η διαχείριση των κόκκινων δανείων θα ξεκινήσει από μεγάλους φακέλους επιχειρήσεων που χρωστούν συνολικά ποσά άνω του 1 δισ ευρώ. Η διαχείριση θα βασιστεί στη σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου που θα προσδιορίζει τις ανάγκες σε νέα κεφάλαια και τις παρεμβάσεις σε οφειλές που μπορούν να φθάνουν ακόμη και σε κούρεμα.

Στα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, η ε��κίνηση της διαχείρισής τους από τις ξένες πλατφόρμες, τα λεγόμενα funds, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2017.

Σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων της Τράπεζας της Ελλάδος στις λύσεις για τους δανειολήπτες περιλαμβάνονται λύσεις όπως: η κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η καταβολή μειωμένης δόσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η καταβολή μόνο τόκων, η μείωση του επιτοκίου, η παράταση της διάρκειας του δανείου, η παραχώρηση και επαναμίσθωση του ακινήτου από την τράπεζα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις η διαγραφή μέρους της οφειλής.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top