ΤΙΝΑΖΕΙ την Apple η Κομισιόν! Ζητά να πληρώσει φόρους 13 δισ. ευρώ

Είχε συνάψει συμφωνία με την Ιρλανδία που προέβλεπε ασύμβατες φορολογικές διευκολύνσεις - Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Την ανάκτηση ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης που δόθηκε στην Apple, ύψους 13 δις ευρώ και υπό την μορφή φορολογικών διευκολύνσεων, ζητά σήμερα η Κομισιόν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ιρλανδία επέτρεψε στην Apple να πληρώσει πολύ λιγότερους φόρους από τις άλλες επιχειρήσεις, μόλις 1% το 2003 και 0,005% το 2014. Αυτό κατέστη δυνατό μέσω δύο ειδικών συμφωνιών μεταξύ του Ιρλανδικού κράτους από το 1991.
Η έρευνα της Κομισιόν ξεκίνησε το 2014 και κατέληξε φέτος στο συμπέρασμα ότι οι δύο συμφωνίες επέτρεπαν στην Apple να μεταφέρει τα κέρδη της σε δύο εταιρίες της Αpple στην Ιρλανδία: την Apple Sales International και την Apple Operations Europe. Η Apple μετέφερε τα κέρδη της εταιρίας από τις πωλήσεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ινδία. Όλα τα κέρδη φορολογήθηκαν με τους μειωμένους συντελεστές. Η ρύθμιση της Apple δεν είναι παράνομη, όμως οι συμφωνίες με το Ιρλανδικό δημόσιο το 1991 και το 2007 ήταν.
Οι συμφωνίες με το Ιρλανδικό δημόσιο περιέγραφαν τη διανομή των κερδών ανάμεσα στα υποκαταστήματα και τα λεγόμενα «κεντρικά γραφεία». Τα «κεντρικά» όμως, σύμφωνα με την Κομισιόν υπήρχαν μόνο στα χαρτιά «δεν είχαν υπαλλήλους ή πραγματική δραστηριότητα», είπε η αρμόδια επίτροπος Μαγκρέτε Βεστάγκερ. Τα υποκαταστήματα υπάγονταν στο κανονικό ιρλανδικό φορολογικό δίκαιο και τα «κεντρικά» φορολογούνταν μόνο με βάση τις ειδικές συμφωνίες του 1991 και του 2007.
Η Apple έστελνε όλα τα κέρδη στα «κεντρικά γραφεία» και πλήρωνε φόρους με βάση τα προνομιακά ποσοστά των ειδικών συμφωνιών. Αντιθέτως τα εργοστάσια και τα υποκαταστήματα, δεν παρουσίαζαν κέρδη, παρότι είχαν πραγματικές δραστηριότητες, γιατί είχαν προηγουμένως μεταφέρει τα κέρδη στα λεγόμενα «κεντρικά».
Η Apple πρέπει να πληρώσει τώρα στο Ιρλανδικό δημόσιο 13 δισ. και τους τόκους 10 ετών. Η Ιρλανδία θα πρέπει να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίον θα γίνει η ανάκτηση. Η Μαγκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε πως «τα χρήματα θα μπορούσαν να μπουν σε κλειστό λογαριασμό για την περίπτωση που η Apple επιλέξει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».
«Κανένα κράτος δεν μπορεί να δίνει ασύμβατα φορολογικά πλεονεκτήματα σε καμία εταιρία, όσο μικρή ή μεγάλη και αν είναι. Οι ασύμβατες ενισχύσεις καταστρέφουν τον ανταγωνισμό και είναι άδικες», κατέληξε η Επίτροπος.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανσίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top