ΠΛΟΥΣΙΟ το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ με το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια

Να γιατί το πήρε πίσω η κυβέρνηση άρον άρον

ΠΛΟΥΣΙΟ το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ με το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια

​Μπορεί οι πολίτες με ανακούφιση να άκουσαν τη Δευτέρα ότι το ΥΠΟΙΚ αποφάσισε να μη συμπεριλάβει τελικά και τα αγροτεμάχια στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και να διατηρήσει τις απαλλαγές που ίσχυαν και πέρσι για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όμως το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση αυτή είναι πλούσιο.

Πριν από δύο μήνες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης ανέλαβε την ευθύνη για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και διαβεβαίωνε πως από αυτές θα επιβαρυνθούν μόνο 500.000 φορολογούμενοι, ενώ οι περίπου έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα πλήρωναν τον ίδιο ή και λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρσι.

Όμως φαίνεται ότι ο κ. Χουλιαράκης δεν ήταν πολύ καλά διαβασμένος, καθώς μια από τις βασικές αλλαγές ήταν η ένταξη στον συμπληρωματικό φόρο και της αξίας των αγροτεμαχίων.

Όταν έγινε λοιπόν γνωστό αυτό, πολλοί είχαν προειδοποιήσει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού οι αντικειμενικές αξίες για τα αγροτεμάχια ήταν πολύ περίπλοκες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχαν καν.

Επίσης, μετά τις προσομοιώσεις εκκαθάρισης του φόρου από τη ΓΓΔΕ, τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ βρέθηκαν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Όπως αναφέρει το Capital τα αποτελέσματα προκάλεσαν πανικό στο ΥΠΟΙΚ και αυτό γιατί:

• αντί για 500.000 που θα ήταν οι φορολογούμενοι που θα επιβαρύνονταν με τις αλλαγές στο φόρο, προέκυψε ότι οι επιβαρυνόμενοι ξεπερνούσαν το 1,5 εκατ.
• το συνολικό ποσό της βεβαίωσης αντί για 3,3 δισ. ευρώ ξεπερνούσε τα 4,5 δισ. ευρώ!
• υπήρχαν περιπτώσεις φορολογούμενων με αγροτεμάχια οι οποίοι ενώ πέρσι πλήρωσαν φόρο μερικών εκατοντάδων ευρώ φέτος λόγω του υπολογισμού της αξίας των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο, θα καλούνταν να πληρώσουν μερικά εκατομμύρια ευρώ!

Μετά από όλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος ��ποφάσισε ότι τα αγροτεμάχια δεν θα περιλαμβάνονταν στον ΕΝΦΙΑ, ενώ υπό το φόβο των έντονων αντιδράσεων αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση και στο θέμα της κατάργησης των εκπτώσεων του ΕΝΦΙΑ για όσους εισπράττουν πάνω από 300 ή 600 ευρώ από τόκους.

Διαβάστε επίσης:

ΑΝΑΤΡΟΠΗ!Παίρνει πίσω τα πάντα η κυβέρνηση στον ΕΝΦΙΑ-Τι ισχύει για αγροτεμάχια και απαλλαγές

ΚΕΡΑΜΙΔΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων! Ψαλιδίζουν τις απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top