Ντράγκι: Υπέρ της δημιουργίας ενός Δημόσιου Ταμείου για τα «κόκκινα δάνεια»

Αποφασισμένος να δράσει ώστε να διασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας στην ευρωζώνη

​Υπέρ της δημιουργίας ενός Δημόσιου Ταμείου, το οποίο θα μπορεί να απορροφά «κόκκινα» δάνεια, τάσσεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισήμανε ότι ένα τέτοιο ταμείο θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο για την ευρωζώνη, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι τόσο η δημιουργία του Ταμείου, όσο και η λειτουργία του εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, προϋποθέτει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα με την αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Το ταμείο πάντως δεν αρκεί για τον κ.Ντράγκι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια. Η αντιμετώπιση του προβλήματος, απαιτεί ακόμη συνέπεια από την πλευρά του εποπτικού μηχανισμού, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία μίας δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων. Όσον αφορά στο τελευταίο, επισήμανε ότι ήδη έχουν αναληφθεί νομοθετικές πρωτ��βουλίες σε χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες όμως -όπως είπε- δεν είναι επαρκείς.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της οικονομίας στην Ευρωζώνη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι η Κεντρική Τράπεζα θα επεκτείνει περαιτέρω αν χρειαστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει προκειμένου να ενισχυθεί να ανάπτυξη. Και τούτο διότι η ΕΚΤ εκτιμά ότι δεν έχουν αποσοβηθεί οι κίνδυνοι στο μέτωπο της ανάπτυξης. Όπως υπογράμμισε, η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει (αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια) προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Η ΕΚΤ χαρακτηρίζεται από "ετοιμότητα" "βούληση" αλλά και "ικανότητα" να δράσει, ανέφερε χαρακτ��ριστικά.

Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη, εκτιμά η ΕΚΤ, επηρεάστηκε αρνητικά από το Βrexit. Ερωτηθείς για πιθανές συνέπειες από τα γεγονότα στην Τουρκία ο κ.Ντράγκι απάντησε ότι αυξάνουν τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, πλήττοντας το κλίμα εμπιστοσύνης Ωστόσο, όπως είπε, είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν οι επιπτώσεις τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top