Γιατί το Υπουργείο Οικονομικών κρέμασε στα μανταλάκια τους οφειλέτες του Δημοσίου

Τι διευκρινίζει η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

Γιατί το Υπουργείο Οικονομικών κρέμασε στα μανταλάκια τους οφειλέτες του Δημοσίου

​Την αντίδραση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκάλεσαν δημοσιεύματα σχετικά με την δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών που αναφέρουν ότι από τους 13.730 οφειλέτες που χρωστούν περί τα 83 δισ. ευρώ, το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει, αν εισπράξει, γύρω στο 10%, περίπου 8 δισ. ευρώ και πως όλα έγιναν για... λόγους εντυπώσεων, καθώς πρόκειται για μια τυπική διαδικασία που έτσι και αλλιώς έπρεπε να γίνει!

Με ανακοίνωση της, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει ότι:

1. Όπως είναι γνωστό (ν. 4254/2014), οι φορολογούμενοι έχουν δικαίωμα, με απλή διαδικασία, να δηλώσουν στο TAXIS έναν (μοναδικό) τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο υπάρχει προστασία από κατασχέσεις, μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ το μήνα. Δυστυχώς, μεγάλος αριθμός φορολογουμένων δεν έχει δηλώσει ακατάσχετο λογαριασμό, με αποτέλεσμα να καταγράφονται διαμαρτυρίες από πολίτες, που εάν είχαν δηλώσει το λογαριασμό αυτό, θα είχαν λάβει την προβλεπόμενη προστασία.

2. Σε κοινούς λογαριασμούς, το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλλει κατάσχεση περιορίζεται στο ποσοστό του οφειλέτη (π.χ. σε λογαριασμό οφειλέτη του Δημοσίου με συνδικαιούχο μη οφειλέτη, η κατάσχεση επιβάλλεται στο 1/2 του λογαριασμού).

3. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων οφειλετών έγινε βάσει νόμου, που ισχύει από το 2011 (άρθρο 9 του ν. 3943/2011), και είναι η τρίτη φορά που εφαρμόζεται (οι προηγούμενες δύο ήταν το 2011 και το 2013). Αποτελεί ένα από τα μέτρα, που λαμβάνουμε για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας.

Δείτε επίσης:

ΦΟΡΑ-ΠΑΡΤΙΔΑ τα ονόματα όσων χρωστάνε στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ–Όλη η λίστα

Στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ τα ονόματα όσων χρωστούν πάνω από 300.000 ευρώ

Κάμπινγκ έξω από εφορίες θα κάνουν πολλοί Έλληνες-Ημερομηνίες SOS που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Δείτε περισσότερα στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top