ΕΝΦΙΑ: ΞΕΧΑΣΤΕ οποιαδήποτε μείωση και για το 2017 – ΠΑΓΩΝΟΥΝ οι αντικειμενικές αξίες

Για να μπορέσει να φτάσει το στόχο των εσόδων από το χαράτσι των ακινήτων

​Με την όρεξη θα μείνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η κυβέρνηση, παρά τις προηγούμενες εξαγγελίες της προχωρά στο πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για να μπορέσει να φτάσει το στόχο των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ που επιβάλλει η συμφωνία της με τους δανειστές.

Έτσι ενώ η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών αναμενόταν να γίνει στα τέλη του 2016, ώστε να εξισωθούν από 1/1/2017 με τις εμπορικές και παρά το γεγονός ότι η διόρθωση των αντικειμενικών αξιών είναι δέσμευση του μνημονίου, η κυβέρνηση, φέρεται να πρότεινε στους δανειστές να αναβληθεί η ανακοίνωση αυτή για έως κα�� ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή το δεύτερο εξάμηνο του 2017, ώστε να ισχύσουν από 1/1/2018.

Ως δικαιολογία για το πάγωμα αυτό, η κυβέρνηση πρόβαλε λόγους τεχνικής αδυναμίας συλλογής στοιχείων για την πραγματική αξία των ακινήτων. Η αλήθεια όμως είναι πως αυτό γίνεται για να μην διακινδυνεύσει την είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, που αν και ήταν προσωρινός νόμος, ήρθε για να μείνει και είναι και ο πιο αποτελεσματικός φόρος έως σήμερα.

Τι σημαίνει αυτό για τους φορολογούμενους; Ότι παρά το γεγονός ότι εκείνοι περίμεναν να ελαφρυνθεί λίγο η τσέπη τους, τελικά ο ΕΝΦΙΑ θα είναι… βαρύς όχι μόνο για το 2016, αλλά και για το 2017, ακόμα κι αν αλλάξει το όνομα ή η δομή του φόρου ακινήτων.

Και αυτό γιατί οι φόροι αυτοί υπολογίζονται βάση της αντικειμενικής αξίας που είχε κάθε ακίνητων την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Άρα, όποια μείωση και να γίνει μετά τον Ιανουάριο δεν θα επηρεάσουν την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, αφού αυτό θα υπολογιστεί με βάση εκείνες που ίσχυαν την 1η του χρόνου.

Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν να συλλέγουν στοιχεία και να ενημερώνουν για τις αγοραίες τιμές των ακινήτων, ώστε να στηθεί ένας αυτομ��τοποιημένος μηχανισμός παρακολούθησης των εμπορικών τιμών και στη συνέχεια να εναρμονιστούν με αυτές και οι τιμές της εφορίας.

Έτσι, περιοχές, όπου οι αντικειμενικές τιμές είναι πολύ υψηλές, δε θα δουν ελάφρυνση, καθώς δεν υπάρχει ικανός όγκος αγοραπωλησιών για να δημιουργηθεί αξιόπιστη βάση δεδομένων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top